BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tempósan hízik a lakosság pénzügyi vagyona

Új csúcsra, 103,5 ezermilliárd forint fölé nőtt a második negyedév végére a háztartások pénzügyi eszközeinek az állománya. A befektetési jegyek súlya látványosan nő a megtakarítási portfólión belül, miközben a készpénzé csökken.

Új csúcsra értek a második negyedévben a háztartások megtakarításai: a pénzügyi eszközök állománya június végén 103,58 ezermilliárd forintot tett ki, ami erőteljes, 14,5 százalékos emelkedést tükröz az egy évvel korábbihoz képest – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) kedden közzétett adataiból.

Putting a coin in a gold colored piggy bank at home.
rekordon a háztartások megtakarításai, nő a pénzügyi vagyon
Rekordon a háztartások megtakarításai, nő a pénzügyi vagyon / Fotó: Getty Images

A jegybank adatai szerint a szektor kötelezettségeinek – vagyis tartozásainak – állománya jóval lassabb ütemben, 6,7 százalékkal emelkedett a júniusig számolt egy év alatt, így valamivel 15 469 milliárd forint alatt mozgott. Ezen belül a háztartások hiteleinek mennyisége 6,1 százalékkal, 13 164 milliárd forint közelébe nőtt: mindezek nyomán a kötelezettségekkel csökkentett nettó pénzügyi vagyon 88 116,5 milliárd forintot ért el júniusban, ami igen dinamikus, 16 százalékos emelkedés 2023 második negyedévéhez képest.

Ami az egyes eszközkategóriákat illeti, mindenképpen figyelemre méltó, hogy a készpénz súlya tovább csökkent a megtakarítási portfólióban: itt mindössze 4,3 százalékkal, 6706,4 milliárd forintra emelkedett egy év alatt az állomány, így a készpénz részesedése 7,1-ről 6,5 százalékra olvadt. Jóval gyorsabban, de az átlagtól szintén elmaradó ütemben nőtt a betétek állománya is a háztartásoknál: itt 11,3 százalékos éves bővülést mutatott ki a jegybank, ami 15 320 milliárd forintos június végi állományt eredményezett. Ezzel a betétek részesedése 15,2-ről 14,8 százalékra csökkent a pénzügyi eszközökön belül. 

 

A lakossági állampapír-portfólió 13,7 százalékos bővülési üteme minimális mértékben ugyan, de szintén elmaradt az átlagtól: ezzel együtt a kisbefektetők már több mint 13 160 milliárd forintot tartanak az állam által kibocsátott adósságpapírokban.

A megtakarítások legnagyobb szeletét adó részvényeknél és részesedéseknél viszont igen derekas, 18 százalék feletti éves állománybővülést mért az MNB, ezzel a kategória részesedése már kevéssel marad el az 50 százaléktól. Ebben kitüntetett szerep jutott a kisbefektetők körében egyre népszerűbb befektetési jegyeknek: ezek állománya már 12 ezermilliárd forint felett járt a második negyedév végén, ami kiugró mértékű, 37 százalékos növekedést tükröz 2023 derekához képest. 

Az állomány megugrása nyomán a befektetési jegyek súlya is látványosan nő a háztartások megtakarítási portfóliójában: a 2023. második negyedévi 9,7 százalékkal szemben most már eléri a 11,6 százalékot.

A biztosítási és pénztári megtakarításokat tartalmazó biztosítástechnikai tartalékoknál 16,4 százalékkal nőtt egy év alatt a kimutatott állomány, ami annak köszönhető, hogy mind az életbiztosításoknál, mind a nyugdíjpénztári tartalékoknál dinamikus volt a bővülés az elmúlt egy évben.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.