BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
20240326_1021_SZM

Kezdhetjük a hangolódást: közeleg a foci-Eb – a magyar válogatott ma nekilát a felkészülésnek

A riválisoknál valamivel korábban, már május 27-én hétfőn megkezdi a felkészülését az Európa-bajnokságra a magyar labdarúgó-válogatott. A keret egyelőre néhány hiányzóval kezd dolgozni, ám jövő héten már két edzőmeccset is játszik. Utána pedig nem marad más, mint elutazni a foci-Eb helyszínére, Németországba. Az pedig eredményfüggő, hogy Marco Rossi szövetségi kapitány a Balatonhoz is elmegy-e majd kerékpározni.

Egyelőre még nem hág a tetőfokára a hangulat, de azért már érezhető, hogy közeleg a nyári foci-Eb, hiszen Telkiben hétfőn összegyűlik a magyar válogatott, hogy megkezdje a közvetlen felkészülését – persze egyelőre néhány hiányzóval.

foci-Eb Marco Rossi válogatott
Közeleg a foci-Eb: Marco Rossi viszonylag hosszú felkészülést vezényelhet / Fotó: Szabó Miklós

Maga a foci-Eb június 14-től július 14-ig tart majd Németországban, ennek kezdetére kell megfelelő állapotba hoznia a csapatunkat a kollégáihoz képest rendkívül alulfizetett szövetségi kapitánynak, az olasz Marco Rossinak. Ez pedig nem könnyű feladvány: 

a 26 tagú játékoskeret tagjai a szélrózsa minden irányából érkeznek, ráadásul eltérő fizikai és mentális állapotban, 

sőt, néhányan még nem is tartózkodnak Magyarországon, hiszen Ádám Martin, Bolla Bendegúz, Gazdag Dániel és a honosított Callum Styles a dél-koreai, svájci, amerikai és angliai klubelfoglaltságai után később csatlakozik.

Viszont az idő rohan.

Mikor játszik a foci-Eb-n a magyar válogatott?

Igaz ugyan, hogy az Eb-riválisokhoz képest egész korán nyit a magyar edzőtábor, de gyorsan pörögnek majd az események, hiszen jövő héten ilyenkor már útnak is indul a küldöttség az első, egyben utolsó előtti felkészülési mérkőzésre, Dublinba, ahonnan másnap már jön is haza, mert sűrű a felvezető meccsek programja:

  • Június 4., kedd, 20.45: Írország–Magyarország
  • Június 8., szombat, 18.00: Magyarország–Izrael

Utóbbi gyakorlásra Debrecenben kerül majd sor, jegyeket 4 ezer és 15 ezer forint közötti áron kínáltak, a VIP-belépő pedig 45 ezer forintba került.

Ezzel a kerettel kezdődik a felkészülés / Fotó: MLSZ

Ez a két mérkőzése maradt tehát a szakvezetőségnek, hogy elvégezze az utolsó simításokat, aztán jöhet a nagy utazás – június 6-án este 23.59-ig pedig le kell adni a végső keretnévsort is, addig lehet variálni. Aztán a rendező Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) előírása szerint 

minden csapatnak legkésőbb az első mérkőzése előtt öt nappal kell megérkeznie Németországba, 

ennek értelmében a magyar válogatott június 10-én foglalja el a bázisát. A mieink ugyanis a következő napokon játszanak majd a foci-Eb A-csoportjában:

  • Június 15., szombat, 15.00: Svájc
  • Június 19., szerda, 18.00: Németország
  • Június 23., vasárnap, 21.00: Skócia

Az első csoportmeccsre Kölnben, a másodikra és harmadikra Stuttgartban kerül majd sor: a Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) ehhez igazította a szálláshely-választását.

Egyszer még idehaza is meg lehet nézni Szoboszlai Dominikot

A mieink a lichtensteini határ mentén található Weiler im Allgäuban (másképp Weiler-Simmerbergben) vernek tanyát. Az MLSZ közölte: a helyszínt az UEFA ajánlására választották ki, ráadásul a kontinentális szervezet által ajánlott helyszíneken a kedvezményes csomag részét képezi az edzőpálya és több más szolgáltatás is.

A magyar szövetségi vezetők felhívták a figyelmet, hogy ugyan a kétórás buszozás soknak tűnhet Stuttgartba, ám nem több, mint amennyi a repülős utazás lenne az összes macerával együtt.

20240326_1017_SZM
Legutóbb március végén játszottak itthon Szoboszlai Dominikék / Fotó: Szabó Miklós

Az első edzőmeccsig, és még inkább az Eb kezdetéig lehet böngészgetni a pénzügyi adatokat is. Mert nemcsak azzal lehet játszani, hogy melyik sztárjátékosnak, például Szoboszlai Dominiknek mekkora a piaci értéke, vagy melyik csapat a legdrágább a mezőnyben, de ismertek a hivatalos pénzdíjak is.

Hol kerékpározhat Marco Rossi?

Az UEFA legnívósabb klubsorozatához, a Bajnokok Ligájához képest mérsékeltebbek az összegek, de azért szépen lehet keresni az Eb-vel is:

  • a csoportkörös részvételért (az Eb-re kijutásért): 9,25 millió euró (3,6 milliárd forint)
  • a csoportkörben minden egyes győzelemért 1 millió euró (387 millió forint), a döntetlenért 0,5 millió euró (194 millió forint) jár
  • nyolcaddöntőbe jutás: 1,5 millió euró (580 millió forint)
  • negyeddöntőbe jutás: 2,5 millió euró (967 millió forint)
  • elődöntőbe jutás: 4 millió euró (1,6 milliárd forint)
  • döntőbe jutás: 5 millió euró (1,9 milliárd forint)
  • Eb-győzelem: 8 millió euró (3,1 milliárd forint)

Egy hibátlan, csakis győzelmekből álló siker tehát összesen 28,25 millió eurót (11 milliárd forintot) ér elméletben.

Ez persze mindenkinek túlzó cél, Marco Rossi speciel már a csoportból továbbjutásra is azt mondta, hogy ha sikerül, ő körbetekeri a Balatont.

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.