BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Red Bull: új csapat a sportportfólióban?

Las Vegas szárnyakat kaphat: a nevadai turistaparadicsomban alapítaná meg NBA-kosárlabdacsapatát a Red Bull. A négy-ötmilliárd dolláros befektetés finanszírozása még kérdéses, a projekt elindításához még a liga hozzájárulását is be kell szereznie a Red Bullnak.

Tovább bővítené sportpiaci portfólióját a Red Bull: az osztrák energiaital-gyártó vállalat ezúttal az amerikai kosárlabda-bajnokságba (NBA) szállna be, méghozzá egy Las Vegas-i franchise alapításával. Vállalatközeli forrásokból a Bloomberg úgy értesült, hogy a tárgyalások kezdeti stádiumban vannak, s mivel egy kosárcsapat működtetése hatalmas befektetést igényel, az ár döntő tényező lehet a terv megvalósulásában vagy bukásában.

Red Bull - 
Boston Celtics v Dallas Mavericks - NBA Finals
Az idei bajnoki címet ünneplik a Boston Celtics játékosai. A Red Bull megirigyelte a sikerüket /Fotó: Anadolu via AFP

Egy új csapat összehozása szakértők szerint alsó hangon 4-5 milliárd dollárba kerül, a legutóbbi három eladott NBA-csapat mindegyike 3 milliárd dollárért vagy afelett váltott tulajdonost. 

Red Bull: van pénz, de eladósodni nem akarnak

Bármilyen jól is megy a Red Bullnak, ekkora egyszeri befektetést egyedül nem valószínű, hogy végrehajtana, de nem is szokás arrafelé, hogy szólóban vigyenek el egy franchise-t, sőt, a liga szabályai bizonyos tulajdonosi arányokat is kikötnek. 

Nem világos, hogy a Red Bull hogyan finanszírozná az ajánlatot, mivel jellemzően kerüli az adósságfelvételt. Amúgy a cégnek igen jól megy, tavaly több mint 12 milliárd doboz energiaitalt értékesített, nettó árbevétele pedig először haladta meg a 10 milliárd eurót. 

Az viszont kétségtelen, hogy 

egy NBA-csapat birtoklása rivaldafényt és elismertséget jelent, 

még akkor is, ha anyagilag a befektetés megtérülésére garancia itt sincs.

Most különösen alkalmas az idő a beszállásra, ugyanis a liga a bajnokságban részt vevő csapatok létszámának emelésében gondolkodik. 

Előbb azonban megköti az új szerződést a közvetítési jogokról, s a bővítés kérdésében csak azután hoznak döntést – idézi Adam Silvert, az NBA ügyvezetőjét az amerikai hírügynökség. Nem várható hamar döntés, mivel a tévéjogok csak a 2025-ös szezon végén járnak le.

A Red Bull a Forma–1-ben is a topon van / Fotó: AFP

Az NBA-bővítésben a városok is versengenek egymással, a kosármeccsek turistavonzó hatása ugyanis igen erős. A franchise pedig nincs a városhoz láncolva, a csapattulajdonosok el is költöztethetik, ha jobb üzleti lehetőséget szimatolnak. 

Beruházási boomot hoz az NBA-tagság

Ezt érzi a saját kárán Seattle városa, amelynek csapata, a Seattle SuperSonics 2008-ban fogta magát, és átköltözött Oklahoma államba, ahol Oklahoma City Thunder néven folytatja szereplését az NBA nyugati csoportjában. 

Nem véletlen, hogy Seattle élénken érdeklődik az NBA-bővítés ügyében, ahogy Las Vegas városa is, amelynek Las Vegas Aces néven első osztályú női csapata már van, a férfiakra viszont nagyobb lenne az igény. Ráadásul a csapathoz hatalmas beruházásokat is ígér a város:

  • arénát,
  • szállodakomplexumot,
  • szórakoztatónegyedet.

A NBA-nél még Mexikóváros is képben van. A legtöbb NBA-franchise kőgazdag tulajdonosok nevében eljáró üzemeltetőszervezetek tulajdonában van. Az idei bajnok, a Boston Celtics például a Boston Basketball Partners tulajdonában van, a befektetési csoport mögött olyan pénzemberek állnak, mint Stephen Pagliuca és Bill Egan magántőke-befektető. Ha a Red Bull úgy dönt, hogy ajánlatot tesz, azt az NBA-nek jóvá kell hagynia.

A Red Bull mellett szól, hogy jelentős tapasztalattal rendelkezik a sportcsapatok működtetésében, miután az elmúlt években milliárdokat fektetett be mind a sportolókba, mind a franchise-okba. Övé

  • a Red Bull Racing
  • és az RB F-1 Team Forma–1-es csapat,
  • a New York Red Bulls
  • és az RB Leipzig futballklub,
  • részben a Leeds United
  • és a Bora-Hansgrohe kerékpároscsapat.

Ehhez jönne még a majdani Las Vegas-i NBA-csapat, amely a birodalom ékköve lenne.

A Red Bullt Mark Mateschitz vezeti, aki két évvel ezelőtt vette át a családi céget, miután édesapja, Dietrich meghalt. Mateschitz csak tavaly 582 millió euró osztalékot vett ki a cégből a 49 százalékos részesedése után. Az energiaital-gyártó fő tulajdonosa azonban a thaiföldi Yoovidhya család 51 százalékkal.

Bloomberg is megy a lepattanóra – NBA-csapatra hajt a mágnás

A Minnesota Timberwolves kosárcsapata már kiesett az idei NBA-rájátszásban, az érte dúló csata azonban a bíróságon folytatódik. Gary Taylor, a klubtulajdonos ugyanis menet közben meggondolta magát, és nem engedi többséghez jutni a Michael Bloomberg nevével fémjelzett befektetői csoportot.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.