BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Hull City v Watford - Sky Bet Championship

Részvényesekké válhatnak a szurkolók is a patinás futballklubban

A bajba jutott angol klubok eddig csak hitelt kértek a szurkolóiktól, a Watford FC viszont részvényt ad el nekik, mintegy húszmillió font értékben. A lojális vásárlók szavazati jogot nem szereznek, osztalékot viszont kaphatnak – ha nyereséges marad a klub. A beugró csak tíz font.

A lelkes és pénzben nem szűkölködő szurkolók egyben tulajdonosokká is válhatnak szeretett futballklubjukban, az erre vonatkozó előkészületeket már meg is tette a Watford FC tulajdonosa, az olasz Pozzo család. Akik nagyon megkönnyebbülhettek, hiszen hazai csapatuk, az Udinese Calcio drámai körülmények között bent tudott maradni az olasz első osztályú bajnokságban, a Serie A-ban. 

Watford v Luton Town - Sky Bet Championship
A klubvezér magányossága. Gino Pozzo figyeli a Watford mérkőzését a lelátóról / Fotó: NurPhoto via AFP

A másodosztályban vitézkedő Watford FC se íze, se bűze idényt tudhat maga mögött, a csapat a 15. helyen végzett a Championship 24 csapatos mezőnyében. A Premier League-től a 2021–2022-es szezon végén elbúcsúzó Watford FC-t üzemeltető gazdasági társaságból 10 százaléknyi részesedést adna el a tulajdonos a klubhoz hűséges magánszemélyeknek és más befektetőknek, és ennek lebonyolításához a digitális vagyonkezelésben jártas amerikai Republic segítségét kérte. 

A Watford tulajdonrészt kínál

Az utóbbi cég nem ismeretlen a brit labdarúgásban, két évvel ezelőtt megvásárolta a londoni, Seedrs nevű közösségi finanszírozással foglalkozó vállalatot, amely olyan kis csapatok számára gyűjtött forrásokat, mint az egykor szintén a Premiershipben, de ma már 

  • a negyedosztályban játszó AFC Wimbledon, 
  • vagy az ötödosztályból most kiesett Dorking Wanderers FC. 

Angliában megszokott, hogy a bajban lévő klubok a szurkolóikhoz fordulnak, legutóbb ez történt a másodosztályú Queens Park Rangersszel és a harmadik ligás Bolton Wanderersszel. Az utóbbi a napokban a rájátszásban bukott el, így az ex-liverpooli kapus, a sokszoros magyar válogatott Bogdán Ádám egykori klubja a következő szezonban célozhatja csak meg ismét a feljutást.

Egy korábbi Watford-elnök, Elton John is törzsvendég volt a Vicarage Roadon / Fotó: AFP

E  két klub kölcsönt kért és kapott a szurkolóitól, a pénzt azonban kölcsöntartozásként tartják nyilván, míg a Watford FC esetében tulajdonszerzésről van szó, ez a konstrukció pedig nagyon ritka a brit futballban. 

A 143 évvel ezelőtt alapított Watfordot működtető cég bevétele az előző szezonban 66,2 millió font volt, ez nagyjából a Ferencvárosi TC teljes piaci értékével egyenlő. S ha már itt maradunk, 

amíg a magyar kirakatcsapat 932 millió forintos veszteséget hozott össze 2023-ban, addig a Watford FC 24 millió fontos, azaz durván 11 milliárd forintos nyereséggel zárta a szezont.

Az értékesítés megszervezésekor 176 millió fontra becsülték fel a Watford FC-t. A szurkolók digitális részvényt vásárolhatnak, ami nem jár ugyan szavazati joggal, viszont osztalékra jogosít, ha a klub nyereséges – jóllehet ez nem magától értetődő az angol labdarúgásban. 

Pozzóék a multiklubrendszer hívei

A Darazsaknak becézett Watford 2012 óta Gino Pozzo százszázalékos tulajdonában van, ő és apja, az Udinesét birtokló Giampaolo a mostanában felkapott multiklub üzleti modellt képviselik, amely a klubrészesedésekből álló portfólió felépítését és működtetését takarja, s a játékosok felkutatásából, kineveléséből és értékesítéséből profitál a leginkább. Pozzóéknak mintegy harminc játékosmegfigyelője járja a világot, és kutatja fel a tehetséges labdarúgókat.

Hull City v Watford - Sky Bet Championship
A Watford gólszerzője,  Edo Kayembe fogadja a gratulációkat / Fotó: NurPhoto via AFP

Az idősebb Pozzo a Freud nevű kéziszerszámgyártó vállalkozást futtatta fel, s miután azt eladta a Robert Boschnak, átnyergelt a futballra. A Watford FC-t két éve megpróbálták feltőkésíteni, de akkor nem jártak sikerrel, most jobb esélyekkel szerezhetnek pénzt a törzsközönségüktől. Scott Duxbury elnök-vezérigazgató nem kertelt, a pénz ahhoz kell, hogy feljuthassanak a Premiershipbe, ahol az utóbbi tíz idényből hatot töltöttek – írja a Bloomberg.

A Republic elnöke, Andrew Durgee szerint ilyen, közel 20 millió fontos volumenű direkt tranzakció nem volt még a brit futballban. A digitális részvényeladást oly módon bonyolítják be, hogy bárki, akár már 10 fonttal a klub büszke részvényesévé válhasson, és minél több kézbe jusson a virtuális értékpapírokból.

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.