BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Bajnokok Ligája-közvetítés: új időszámítás kezdődik, amelyhez a Fradi kiesése is hozzájárult

Az M4 Sportot váltó RTL Magyarországnál azt ígérik, sosem látott képminőségben jön a labdarúgó-BL – streamingre, bár a szerdai Real Madrid–Atalanta európai Szuperkupa-mérkőzés még a főcsatornán lesz látható. Az RTL+ mostani, 1990 forintos havidíja szeptember közepétől 2990 forintra emelkedik, ám a drágulás ellenére továbbra is él az az úgynevezett éves ajánlat, melyhez jelenleg is lehet csatlakozni, és így 8 hónap áráért 12 hónapot kap az az előfizető, aki nem akar lemondani a Bajnokok Ligája-közvetítésről. A Ferencváros továbbjutása persze mindenkinek jót tett volna.

„Új időszámítás kezdődik a sportközvetítésekben az RTL+-nak köszönhetően” – mondta még áprilisban Szabó Balázs, az RTL Magyarország tartalmak menedzseléséért felelős vezérigazgató-helyettese. Nos, eljött az új időszámítás, szerdán a Real Madrid–Atalanta európai Szuperkupa-mérkőzéssel hivatalosan is átköltözik a Bajnokok Ligája-közvetítés a kereskedelmi csatornára. Azt ugyanakkor fontos kiemelni, hogy ezt a meccset még az RTL főcsatornáján láthatják a nézők, ráadásul a vadonatúj stúdiójukból. 

Bajnokok Ligája-közvetítés, BL, RTL+
Bajnokok Ligája-közvetítés: az M4 Sportról az RTL-re költözik a csúcsfoci / Fotó: Brazil Photo Press via AFP

Minden, amit az RTL Bajnokok Ligája-közvetítéseiről tudni kell 

Ahogy azt a Világgazdaság is megírta, az RTL Magyarország még 2023 júniusában jelentette be, hogy megszerezte az Európai Labdarúgó-szövetségtől (UEFA) az egyik legértékesebb labdarúgás-közvetítési jogot, melynek értelmében 2024-től három éven át elsőként választhat a keddi és a szerdai Bajnokok Ligája-találkozók közül. Később az is kiderült, hogy a televízióban csak mutatóban közvetítenek csúcsfutballt – aki nézni akarja ezeket az összecsapásokat, elő kell fizetnie az RTL+ streamingszolgáltatásra. 

Azt már egy ideje tudni, hogy 

az RTL+ mostani, 1990 forintos havidíja szeptember közepétől 2990 forintra fog emelkedni.

A drágulás ellenére azonban továbbra is él az úgynevezett éves ajánlat, melyhez jelenleg is lehet csatlakozni, és így 8 hónap áráért 12 hónapot kap az előfizető. Az RTL-nél úgy vélik, ezzel az árakat is be lehet fagyasztani.

Sosem látott képminőségben jön streamingre a BL

Az is ismert, hogy 

  • összesen 192 BL-mérkőzést lehet majd figyelemmel követni az RTL fizetős streamingplatformján, 
  • kivétel nélkül mindegyiket magyar kommentárral, 
  • a sportközvetítések gyors mozgásait jobban visszaadó 1080p50 formátumban.

Az utóbbi kapcsán úgy fogalmazott Szabó Balázs, hogy „olyan csúcsminőséggel készülünk, amit még nem láttak Magyarországon”.

A fentiek alól egyetlen kivétel van, a BL-döntő, amelyet a törvényi kötelezettség teljesítése miatt tűznek programra a tévében. Az egyik újítás, hogy amikor eljön egy Bajnokok Ligája-játéknap, és egyszerre hét meccset rendeznek, az előfizetők választhatnak, melyiket akarják megtekinteni, de közben az összeset visszanézhetik később. Ezeket színes magazinműsorok egészítik ki az európai kupaheteken, ilyenkor lényegében hétfőtől vasárnapig lesz valamilyen exkluzív tartalom. 

Ami pedig az Európa-liga- és a Konferencia-liga-párharcokat illeti, itt további több mint száz közvetítés lesz az RTL+-on és/vagy az RTL Hármon. 

Kik közvetítik a mérkőzéseket?

Keddenként Haraszti Ádám, míg szerdánként Matthesz Flóra várja a szurkolókat a képernyő elé, a csütörtöki Európa-liga- és Konferencia-liga-összecsapások házigazdája pedig Nagy Viktor lesz.

A szakértők névsora a következő: Hrutka János, Lisztes Krisztián, Szélesi Zoltán, Mészáros Ábel, Koppányi Gergely, Bíró Dávid.

A kommentátoroké így néz ki: Gundel Takács Gábor, Haraszti Ádám, Nagy Viktor, Somos Zoltán, Szarka András, Szathmári Attila, Farkasvölgyi Gábor, Lukács Viktor, Dani Bálint, Kovács Artúr, Németh Dániel.

Mindenki a Fradinak szurkolt

Piaci pletykák szerint a vállalat 10 milliárd forintos nagyságrendű összeget fizetett a közvetítési jogokért, bár ezt hivatalosan senki nem erősítette meg azóta sem.

A mandátumuk három évre, a 2026–2027-es idény végéig szól, és az MTVA-t váltják, amely a Bajnokok Ligája harmadik selejtezőjében búcsúzó Ferencváros mérkőzéseit az M4 Sporton adta, mintegy hárommillió háztartás számára ingyenesen. A dán FC Midtjylland ellen összesítésben 3-1-es vereséget szenvedő Fradi esetleges főtáblás meccseit viszont már az RTL főcsatornáján lehetett volna követni, ezért a a luxemburgi konszern tulajdonában álló cégnél mindenki az FTC-nek szurkolt. 

Az RTL sikeres tendere egyébként azért lepett meg mindenkit, mert már a 2021–2024-es ciklusra 18,6 millió eurót (mai árfolyamon 7,33 milliárd forint) fizetett az MTVA Bajnokok Ligája, és még 3,6 millió eurót (1,42 milliárd forint) az Európa-liga, valamint a Konferencia-liga sugárzásáért. 

Korszakváltás a magyar televíziózásban: megállapodott a 4iG az RTL-lel

Stratégiai megállapodást kötött az RTL Magyarország a 4iG csoporttal, így 2025. január 1-jétől a magyar piacon egyedüli telekommunikációs szolgáltatóként értékesítheti az RTL Magyarország streamingszolgáltatását, az RTL+-t. Ennek értelmében a Vodafone Magyarország és a Digi ügyfelei akár előfizetésük részeként, egyetlen televíziós platformról érhetik el és élvezhetik az RTL+ teljes kínálatát, beleértve az UEFA Bajnokok Ligájának 192 magyar kommentárral közvetített mérkőzését.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.