BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Dossziéja van rólunk a háztartási okoseszközeinknek

Tanúsítási rendszer nyílt az internetre csatlakozó elektronikai eszközök számára. A tanúsítás önkéntes, de amelyik gyártó, fejlesztő megfelel a kritériumoknak, használhatja a kiberbiztonság tanúsítását igazoló matricát.

Olyan rendeletet hozott a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága (SZTFH), amelynek végrehajtása nyomán csökkenhet az Internet of Things (IoT) eszközök generálta kiberkockázat.

kiber
Az okoseszközök használata kiberkockázattal járhat / Fotó: Shutterstock

Világszerte több mint 17 milliárd IoT-eszköz van használatban. Ezek között számos olyan háztartási termék található, amelyek folyamatosan adatot gyűjtenek a felhasználókról, ezért ezek az eszközök jelentős kiberbiztonsági kitettséget jelentenek – magyarázza közleményében a hatóság.

A kényelem kockázattal is jár

Olyan intelligens elektronikai eszközökről van szó, amelyek képesek beépített érzékelőkkel adatokat gyűjteni, illetve információkat internetalapú hálózaton egy másik eszközzel megosztani. Idetartoznak a fogyasztói eszközök (például az okosórák, az okosizzók és a robotporszívók), továbbá az okosmérők, a napelemes rendszerek inverterei, a hálózati eszközök, továbbá az ipari vezérlő rendszerek.

Kiberkövetelmények három szinten

Az IoT-eszközök nemzeti kiberbiztonsági tanúsítási rendszeréről szóló 10/2024. (VIII.8.) SZTFH-rendelet

célja, hogy biztosítsa az állampolgárok, a gazdálkodó szervezetek és az állami szervek IoT-termék beszerzése során hozott döntéseinek támogatását és az eszközök összehasonlíthatóságát

 a tanúsítási rendszerben meghatározott megbízhatósági szintek alapján. A tanúsítási rendszer

  • alap-,
  • jelentős
  • és magas

megbízhatósági szintre vonatkozóan tartalmaz követelményeket. Az értékelést alapmegbízhatósági szinten a gyártó önmaga is elvégezheti, ez a megfelelőségi önértékelés. A jelentős és a magas megbízhatósági szinteken értékelést csak az SZTFH által nyilvántartásba vett megfelelőségértékelő szervezet végezhet.

A tanúsítás önkéntes, azaz bármely gyártó vagy fejlesztő cég alkalmazhatja, és ha megfelel a kritériumoknak, használhatja a tanúsításról szóló jelölést (matricát).

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.