BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A használt kütyü lehet az új hungarikum: imádják a magyarok a felújított telefonokat

A felújított mobilok eladására és vételére specializálódott Rejoy okosórákkal és notebookokkal bővítette termékkínálatát.

Virágzik Magyarországon a használt és újrahasznosított okostelefonok piaca. Miközben az Európai Unióban éves szinte 9 százalékkal bővül ez a szegmens, addig hazánkban ennél jóval lendületesebb a növekedés üteme – ismertette a Magyarországon piacvezető Rejoy keddi háttérbeszélgetésén Blaumann Bence, a cég ügyvezetője.

Rejoy, használt telefon, felújított telefon, okostelefon
Újszerű külső: a Rejoy csomagolásán és a terméken sem látszik, hogy használt telefonról van szó / Fotó: Tóth Marcell / Világgazdaság

A román anyacég, a 2019-ben alapított Flip leányvállalataként működő Rejoy 2022 szeptembere óta van jelen a Magyarországon, ahol a kezdetben startupként működő cég meghatározó szereplővé nőtte ki magát.

2023-ban a vállalat 22,56 milliárd forintos árbevételt könyvelhetett el.

A Flip az anyaország és a magyar piac mellett Bulgáriában és tavaly év vége óta Görögországban is jelen van. Blaumann Bence felidézte, hogy a cég kezdetben viszonteladóként más cégek által felújított használt mobilok értékesítésével foglalkozott, azonban a piaci igények, valamint a beszállítóktól érkező, nem mindig kiszámítható minőség mellett a saját szerviz létesítése mellett döntöttek. Ez immár 250 dolgozónak ad munkát, köztük 153 szerviztechnikusnak is.

Blaumann szerint a piac nagy része nem elutasító a használt eszközökkel szemben, de leginkább a 40–50-éves korosztály részéről találkoznak nyitottsággal, az X és Y generációk azok, amelyek a legnagyobb arányban választják az felújított telefonokat. Rendszeresen indítanak kampányokat a Z generáció megszólítására is, amely szintén nyitott rá, de nem egyenletes, inkább hullámzó mértékben.

A cég szakemberei elmondták, hogy fontos feladatuk volt leszámolni azzal a sztereotípiával, mely szerint régi és elhasználódott telefonokat akarnak a vevőkre sózni. A legrégebbi modelljük 2018-as, de törekedek rá, hogy négy-öt évesnél idősebb készülékek ne szerepeljenek a kínálatban. Mivel nemcsak a vásárlás, hanem a használt eszközök felvásárlása is online történik, és itt is csak a meglévő készüléklistából lehet választani, nagyon régi darabok nem is kerülhetnek a rendszerbe.

Minden használt telefont egyedileg bírálnak el, ebben a mesterséges intelligencia (MI) is segíti a bizonyos szempontból gyártósorrá fejlődött szervizt. Egy MI-alapú, képalkotásra alkalmas kameraszoftver felel a készülékek esztétikai állapotának megállapításáért, ez az úgynevezett grading robot 360 fokos felmérést és kiértékelést végez, minimálisra csökkentve a személyi mulasztást és az emberi hibát.

A Rejoy a keddi sajtótájékoztatón egy újítást is bejelentett, az okostelefonok és a már szintén elérhető iPadek mellé immár notebookok és Apple Watch okosórák is felkerültek a kínálatba. Nem véletlenül esett rájuk a választás, a felhasználói igények ugyanis azt mutatják, hogy

az Apple termékei használt és felújított formában nagyon népszerűek a piacon, nem függetlenül attól, hogy így az áruk is kedvezőbb.

Blaumann Bence a cég márkaportfóliója kapcsán elmondta, hogy igyekeznek széles skálán mozogni, azonban szakembereik és szervizmunkatársaik kapacitása is véges, nem tudnak minden ismert márkának figyelmet szentelni, ezért azok elérhetők náluk, amelyekre a legnagyobb a piaci igény. Hozzátette ugyanakkor, hogy tudnak rugalmasak lenni, ha a piac változni fog ezen a téren, akkor ők tudnak majd erre reagálni.

A Rejoy számára a magyar piacon való megjelenés első két éve sikertörténetnek mondható, az itteni eladások és eredmények felülmúlták a várakozásokat. A cégcsoport számára azonban továbbra is az anyaország, Románia a legnagyobb piac. A Világgazdaság kérdésére elmondák, hogy a további terjeszkedés is napirenden van.

Becslések szerint 2027-re már 450 millió felújított termék (ebbe beletartozik az okostelefon, tablet, notebook, okosóra) lesz az EU-ban, ami éves szinten 9 százalékos növekedés.

Ez új piacokat is megnyithat a cég számára. Azt azonban, hogy mely területeken várható a következő terjeszkedés, még nem tudták megmondani.

Rejoy, használt telefon, felújított telefon, okostelefon
Okostelefonok mellett immár okosórákat is vehetünk használtan, felújítva / Fotó: Tóth Marcell / Világgazdaság

Blaumann Bence megosztott egy kisebb kulisszatitkot is a magyar piaccal kapcsolatban. Az egyik hipotézisük az volt, hogy a magyar felhasználók többnyire magyar billentyűzetet akarnak a laptopokra, az ettől eltérő klaviatúrára kisebb lesz a kereslet. Ez azonban nem igazolódott be. A termékleírásokban mindig feltüntetik, ha angol nyelvű (úgynevezett qwerty) billentyűzetről van szó, a vásárlók többségét ez nem tántorítja el az adott terméktől.

Az ügyvezető végezetül hozzátette, hogy napirenden van az upsell termékek bevezetése is, azaz amikor egy olyan szoftverrel (például Office-csomag) vagy kiegészítővel (képernyőfólia, ütésálló tok, Apple Watch esetén óraszíj) emelik a felújított termék értékét, amely az eredeti, használt készüléknek nem volt része.

A magyar piacon is bemutatkozik a világ egyik legnagyobb mobiltelefon-gyártója

A Techno Mobile okostelefonjai Ázsiában és Afrikában már hatalmas sikereket értek el. A magyar piacon júniustól elérhető az öt készülékből álló Spark 20 termékcsalád. A közeljövőben a gyártó további termékei is megérkezhetnek Magyarországra.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.