BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kopogás az űrben: különös hangot ad ki a Boeing Starliner

A Boeing botrányosan teljesítő űrkapszulája szeptember elején visszatér a Földre, de utasokat nem fog szállítani. Barry Wilmore és Sunita Williams február elejéig a Nemzetközi Űrállomáson marad, a hétvégén viszont egy furcsa hangra lettek figyelmesek, ami a Starliner belsejéből jött.

Az űrben rekedt két asztronauta hétvégéje nem igazán telt békésen: Barry Wilmore és Sunita Williams különös jelenséget tapasztalt a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) dokkolt Boeing Starliner űrhajó fedélzetén, és segítséget kértek a NASA földi irányítóközpontjától. A NASA Space Flight fórum egyik tagja rögzítette és megosztotta a beszélgetést.

NASA, ISS, Starliner
Kopogás az űrben: különös hangot ad ki a Boeing Starliner / Fotó: NASA

A felvételen Wilmore arról számol be, hogy 

a Starliner belső hangszórójából egy ismétlődő kopogó hang hallatszik, 

amelyet a houstoni irányítócsapattal is meg akart osztani. A felvételen egy folyamatosan ismétlődő zaj hallható, amit a NASA egyik munkatársa „szonár pinghez” hasonlít. Bár a hang forrása egyelőre ismeretlen, mind Wilmore, mind a földi személyzet nyugodtnak tűnt, és nem mutattak aggodalmat a jelenség miatt – írja a The Verge.

A Boeing Starliner jelenlegi terv szerint szeptember 6-án válik le az ISS-ről, automatikusan és legénység nélkül tér vissza a Földre. Eredetileg Wilmore és Williams is a fedélzeten lettek volna a leváláskor, de ők végül az ISS-en maradnak a következő év elejéig. Ez az esemény rávilágít arra, hogy az űrkutatásban még a legapróbb, rejtélyes hangok is felkeltik az érdeklődést és azonnali vizsgálatot igényelnek – az eset további fejleményeit a NASA figyelemmel kíséri.

Elon Musk hozza vissza az űrben rekedteket, nem a Starliner

Barry Wilmore és Sunita Williams eredetileg csak 8 napra indultak az űrbe június 5-én, de csak február 5-én térhetnek haza a Boeing meghibásodott űrhajója miatt. Az űrhajósokat nem a Boeing hibás eszköze fogja hazahozni, hanem 

a SpaceX űrhajója szállítja majd a Földre, 

miután a Boeing a mai napig nem tudta a Starliner hibáját megjavítani – a Starliner 28 hajtóművéből 5 ment tönkre az út alatt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.