BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tömegturizmus kell az újrakezdéshez

Hibernálták magukat a hazai hotelek. A még mindig nyitva tartó néhány tucatból a napokban az utolsó vendégek is távoznak.

Akivel csak lehetett, már korábban megállapodtak a szállodai értékesítők arról, hogy lehetőség szerint egy éven belül beváltható voucherre cserélik az érvényes foglalásokat. Ez segíti a majdani újranyitást, illetve most a mielőbbi bezárásokat is. A szállodák működésének szüneteltetése nem jogi, hanem technikai lépés. Az elnéptelenedett épületekben állagmegóvás, őrzés, és ahol lehetséges, előrehozott felújítások, karbantartási munkák zajlanak a következő időszakban.

Május végéig aligha tudnak kinyitni a budapesti szállodák, mert az újranyitáshoz a határzár megszüntetése, a légi járatok újraindulása és mindenekelőtt az kell, hogy megint merjenek majd utazni a turisták, ráadásul tömegesen, hogy legyen értelme megnyitni az épületeket – erről Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke beszélt. A szállodaipari szakember lapunknak azt mondta, hogy

20-30 százalékos foglaltság mellett nagyobb a veszteség, mint zárva tartás alatt.

A kényszerszünetben a legnagyobb kihívás a munkaerő megtartása, amihez a járulékok és a turisztikai hozzájárulási kötelezettség elengedésével a munkaadók a kormányzattól megkapták az első segítséget. Ez azonban önmagában még kevés, a további lépések kimunkálásán a szövetség jelenleg is együtt dolgozik a Magyar Turisztikai Ügynökség, a szakmai szervezetek, az utazási irodák, a beutaztatók, a rendezvényszervezők, a vendéglátósok és a turisztikai munkaadók képviselőivel.

Fotó: Kallus György / VG

Flesch Tamás úgy véli, hogy a következő három-négy hónapban a munkaerő 60-70 százalékát meg kell tudni tartani az ágazatban ahhoz, hogy amint lehetséges, újra beindulhasson a gépezet. A szállodaüzemeltetők többsége azon dolgozik, hogy a kemény munkával több év alatt felépített csapatát minél nagyobb részben együtt tudja tartani.

A teljes cikket a Világgazdaság hétfői számában olvashatja

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.