BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A pünkösdi hosszú hétvége aranyat ért a szállásadóknak

A külföldiek körében Budapest, a magyarok körében vidéki helyszínek voltak a nyerők. A pünkösdi volt az év eddigi legforgalmasabb hosszú hétvégéje.

Csaknem 280 ezer vendég mintegy 530 ezer vendégéjszakát töltött el a magyarországi szálláshelyeken a pünkösdi hosszú hétvégén a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) adatai szerint. A vendégéjszakák száma 6 százalékkal, a vendégeké pedig 4 százalékkal szárnyalta túl a tavalyi pünkösdi időszak adatait. Tizedével érkeztek többen külföldről az előző évhez képest, ők főleg a fővárost választották. A hazai turisták elsősorban vidékre utaztak, a legnépszerűbb település Balatonfüred, Gyula, Siófok és Hévíz volt.

Balatonfüred az egyik legnépszerűbb célpont volt a pünkösdi hosszú hétvégén / Fotó: Vémi Zoltán / Világgazdaság

Az NTAK adataiból kiderült, hogy a szálláshelyek pünkösdi forgalmának 61 százalékát a belföldi utazók adták. A mintegy 166 ezer hazai vendég több mint 320 ezer éjszakát töltött el a magyarországi szállásokon. Több mint 90 százalékuk választott vidéki úti célt magának, ennek is köszönhetően az országos vendégforgalom közel 70 százalékából ezek a szálláshelyek részesültek.

A nemzetközi forgalom a belföldinél is erősebb mértékben nőtt május 17. és 20. között. A hazánkba látogató, mintegy 110 ezer külföldi turista csaknem 207 ezer éjszakát töltött Magyarországon, ami 10 százalékos növekedés a tavalyi ünnepi időszakhoz képest. A nemzetközi utazók továbbra is szívesen látogatnak Budapestre, hiszen tavalyhoz képest 22 százalékkal többen érkeztek a fővárosba. A beutazó forgalom erősödésének köszönhetően a fővárosi szálláshelyek mintegy 83 ezer vendéget köszönthettek pünkösd alatt, ami összességében 20 százalékkal haladta meg a tavalyi eredményeket.

A fő küldőországok listáját Németország és Ausztria vezeti, ahonnan 34 ezer és 17 ezer vendégéjszaka realizálódott.

Fontos küldőpiac volt még az Egyesült Királyság (14 ezer), az Amerikai Egyesült Államok (10 ezer), valamint Csehország (9 ezer) is. Az előző évhez képest hatalmas növekedést mutatott Kína (5 ezer vendégéj), innen másfélszeresére nőtt a vendégéjszakák száma.

A turisztikai térségek közül a legnagyobb mértékű, közel 20 százalékos vendégéj-növekedést a Sopron-Fertő turisztikai térség érte el, ahol közel 11 ezer éjszakát regisztráltak. Hasonló mértékben nőtt a hazai utazók érdeklődése Gyula és térsége iránt is, ott 14 százalékos emelkedéssel, több mint 12 ezer vendégéjszaka keletkezett tavalyhoz képest.

Az adatszolgáltató számai alapján a vendégek életkora Hegykőn, Túrkevén és Hévízen volt a legmagasabb, az idősebb generáció tagjai tehát ezen települések szálláshelyein pihentek, míg a legfiatalabbak Alsópáhok, Balatonboglár és Debrecen szálláshelyein. Az ünnepen a kétfős, kétéjszakás foglalások bizonyultak a legnépszerűbbnek.

A vendégek majdnem fele (49 százalék) szállodákban, egyharmada (33 százalék) magán- és egyéb szálláshelyeken, míg 7 százalékuk panziókban szállt meg. A szállodákban szombaton 74 százalékos volt a szobafoglaltság, de mindhárom napon kimagasló értékeket mértek. Az ünnepi hétvége jelentős forgalma a bevételekben is megmutatkozott. A szálláshelyek összesen 10,9 milliárd forint árbevételt könyvelhettek el.

Húzós árak a pünkösdkor a Balatonnál: 3990 a pizza, 700 egy gombóc fagyi

Nincs még az a kifejezett strandidő, mégis sok család tölti a magyar tenger partján a hétvégét, a balatoni büfék nagy része azonban még nem nyitott ki olvasóink tapasztalatai szerint. Persze akadnak kivételek, ahol már lehet enni-inni, onnan ismét kaptunk árakat. Persze hozzá kell tenni, feltehetően ezek még csak az előszezoni összegek, amelyek a főszezonban feltehetően még csak tovább növekednek.

 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.