BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Berobbantja a turizmust a pünkösdi hosszú hétvége

Pünkösdkor közel annyian utazhatnak, mint húsvétkor. Régiós összesítésben Észak-Magyarország és a Balaton térsége a legvonzóbb. A teljes belföldi szálláskínálat 13 százaléka még elérhető 4 nappal a hosszú hétvége előtt.

A nyári szünet előtt még egy hosszú hétvége kedvez az utazó kedvűeknek: a pünkösdi hosszú hétvége közel annyira népszerű a szallas.hu előfoglalási adatai szerint, mint a húsvét volt. 

turizmus
A fürdők is nagyot lendítenek a turizmus teljesítményén / Fotó: AFP

Mivel az idei évben különösen magas a last minute foglalások aránya, még a következő napokban is a kereslet további élénkülésére számítunk – mondta Kelemen Lili, a szallas.hu sajtószóvivője. Gyula, Siófok és Eger vezet országos összesítésben a foglalások számát illetően. Toronymagasan a legtöbb vendégéjszakát Gyulára rögzítették, 33 százalékkal többet töltenek el itt, mint a lista második helyezettjénél, Siófokon.

Szoros a verseny a legnagyobb turisztikai régiók között. A foglalásokból legnagyobb arányban Észak-Magyarország (20 százalék) és a Balaton (18 százalék) részesül, de a dél-alföldi régió sincs sokkal lemaradva. Észak-Magyarországon Eger és Miskolc a legkeresettebb úti cél. A Balatonnál Siófok után Balatonfüred és Hévíz a legvonzóbb a szallas.hu foglalási adatai szerint.

A foglalások szállástípusonkénti megoszlása alapján az apartmanokat keresi a vendégek harmada.

Vendégházat minden negyedik alkalommal, hotelt pedig a foglalások 23 százalékánál választottak. Panzióba a vendégek 14 százaléka foglalt. A több mint 16 ezer hazai szálláshelyet listázó oldalon a kínálat 13 százaléka foglalható még a pünkösdi hosszú hétvége előtt néhány nappal. A wellness-szálláshelyeknek már csak 26 százaléka foglalható a szallas.hu-n.

A pünkösdi foglalások 77 százalékánál történt eddig online fizetés. A májusban előleget fizető, online fizetési opciót választó vendégek 29 százaléka használt SZÉP-kártyát.

Országos toplista pünkösdkor:

  1. Gyula
  2. Siófok
  3. Eger
  4. Budapest
  5. Szeged
  6. Pécs
  7. Sopron
  8. Balatonfüred
  9. Nyíregyháza
  10. Hajdúszoboszló

Észak-magyarországi top település lista pünkösdkor:

  1. Eger
  2. Miskolc
  3. Szilvásvárad

Balatoni top település lista pünkösdkor:

  1. Siófok
  2. Balatonfüred
  3. Hévíz

Vendégmunkások nélkül bajban lesz a magyar turizmus

A turizmus és vendéglátás iparág évek óta küzd munkaerőhiánnyal, de nem magyar jelenségről van szó, egész Európában jelentkezik a probléma az ágazatban.

 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.