BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A szlovákok bő egyharmadának nem futja nyári kirándulásra

Szlovákiában tavalyhoz képest 10 százalékponttal csökkent azok hányada, akik nem terveznek nyári üdülést, de még így is 40 százalék közelében van az arányuk – derül ki egy felmérésből. A szlovákok GDP-je is gyorsabban nőhet a korábban jelzettnél az ország költségvetési tanácsa szerint.

A szlovákok 37 százaléka anyagi okok miatt nem megy üdülni, a megkérdezettek 27 százaléka 400–800 euró közötti összeget szán a nyári üdülésre, a lakosság 7 százaléka pedig 2000–3000 euró közötti összeggel számol, sőt a válaszadók 3 százaléka 4000 euró feletti összeget különített el erre a célra – derül ki a szlovákiai Home Credit társaság piackutatásából. 

szlovákok SPISSKE PODHRADIE, SLOVAKIA - MAY 8: Visitors walk around the Spis castle during the opening of the summer tourist season near Spisske Podhradie, Slovakia on the 8 May 2024. On the eastern horizon of Spisske Podhradie rises Spis Castle. As a national cultural monument with an area of more than four hectares and partly in ruins, Spis Castle is one of the largest castle complexes and the largest medieval complex in Central Europe. The castle was inscribed on the UNESCO World Heritage List in 1993. Robert Nemeti / Anadolu (Photo by Robert Nemeti / ANADOLU / Anadolu via AFP)
A szlovákok ötöde csak hazai nyaralást tervez / Fotó: Németi Róbert / Anadolu / AFP

Javult a szlovákok helyzete tavaly óta

A válaszadók egyharmada külföldi nyaralást tervez, 20 százalék csupán hazai üdüléssel számol, 14 százalék pedig hazai és külföldi célpontot is felkeres. Tavaly egyébként még a megkérdezettek 47 százaléka válaszolta azt, hogy egészen biztosan vagy nagy valószínűséggel nem megy nyaralni.

Azok aránya, akik 400 eurónál kevesebbet szánnak e célra, a tavalyi 19 százalékról idén 16 százalékra esett vissza, a 3000–4000 euró közötti összeget belövők aránya viszont 2 százalékról 4 százalékra ugrott fel. 

Idén nagyobb összegű költéssel számolnak a nyaralni vágyók: 36 százalékuk nagyobb kiadásra számít, mindössze 13 százalék mondta azt, hogy a tavalyinál kevesebbet szándékozik költeni. A nyaralást tervező szlovákok egyébként inkább a rövidebb, négy-hat napos utakat részesítik előnyben, a hazai utazást választók 57 százaléka válaszolta ezt. Viszont a külföldre utazók 51 százaléka hét-tíz nap közötti időtartamra tervez.

Gyorsul a GDP növekedése is északi szomszédunkban

A szlovák költségvetési tanács (RRZ) által hétfőn közzétett prognózis szerint az ország gazdasága idén gyorsabb növekedést produkálhat, mint eredetileg gondolták. Korábban azzal számoltak, hogy Szlovákia bruttó hazai összterméke (GDP) 2,2 százalékkal nő a tavalyihoz képest, a most közzétett előrejelzés viszont már 2,7 százalékos növekedést valószínűsít, ami optimistább adat a pénzügyminisztérium, a nemzeti bank és az Európai Bizottság által jelzett növekedési prognózisoknál is. 

Jövőre és 2026-ban pedig még ennél is nagyobb, mintegy 3 százalékos éves növekedést vetítenek előre. 

A javulás idén elsősorban a háztartások növekvő fogyasztásának köszönhető, a jövő évtől kezdve már a kivitel is erőteljesebb mértékben járul hozzá a GDP-növekedéshez, amit a világgazdaság és a nemzetközi kereskedelem erőteljesebb fellendülése ösztönöz

– jegyezték meg a költségvetési tanács elemzői. 

A tanács szerint az inflációt is figyelembe vevő reálbér idén átlagosan 5 százalékkal nőhet.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.