BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Legendás hadirepülő landol Szolnokon

A magyar repüléstörténet egyik legfontosabb ritkaságát tekinthetik meg Szolnokon. Az első Magyarországon gyártott hadirepülőgép nemzetközi szinten is ritkaság.

A magyar repüléstörténet egy egyedi darabja érkezik augusztus 31-én a RepTár Szolnoki Repülőmúzeumba a RepTár Piknik rendezvény keretében – közölte hétfőn a szolnoki múzeum.

hadirepülőgép
A szolnoki múzeumban számos hadirepülőgépet csodálhatunk meg / Fotó: ReptTár Szolnoki Repülőmúzeum

Nem akármilyen ritkaság érkezik Szolnokra, ugyanis a magyar Lloyd C.I hadirepülőgép a magyar repüléstörténet egyik legértékesebb darabja. A kétfedelű (biplán építésű) repülőgép ugyanis az első Magyarországon gyártott hadirepülőgép, amely 1914 májusában készült a Magyar Lloyd-gyár aszódi telepén.

hadirepülőgép
Fotó: Reptár Szolnoki Repülőmúzeum

A repülőgép ráadásul prototípus, ami az első világháború időszakából ez az egyetlen fennmaradt, eredeti fődarabokat tartalmazó repülőgép a magyarországi közgyűjteményekben.

Azonban magyar érdekességek mellett a Lloyd gyár repülője nemzetközi szinten is nyilvántartott és elismert ritkaság, hiszen több magassági világrekordot is felállított a maga korában, majd 

két évet szolgált az első világháborúban, ahol több találatot is kapott, amelyek ma is láthatók a gép szárnyain és törzsén.

Az elmúlt évtizedek alatt a repülőgépet többször felújították. Jelenlegi formáját 1997 áprilisában kapta meg. 2015 óta egy raktárban várta, hogy újra kiállításra kerüljön. Idén augusztus 31-től a RepTárban csodálhatják meg a látogatók ezt a repüléstörténeti kuriózumot. 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.