BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Tourists,From,The,Middle,East,In,Zakopane,,Posing,Against,The

Rejtély a magyarok kedvelte nyaralóhelyen: ortodox zsidók tódulnak az arabok helyébe

Már az is érdekes, mitől vált felkapottá a Tátra lengyel fővárosa az arab turisták közt. Zakopane, a felvidéki és anyaországi magyarok közt is kedvelt üdülőhely az ősz közeledtével már kevesebb arabot fogad, helyettük viszont valamilyen okból az ortodox zsidó látogatók száma szökött fel.

Akik visszatérő látogatók Zakopanéban, már hozzászokhattak a tömeghez a dél-lengyelországi üdülővárosban, az elmúlt egy-két évben azonban meglepődve tapasztalhatták a szemmel látható változást a sokaság etnikai összetételében: a Tátra lengyel fővárosát „megszállták” az arabok. Nem bevándorlókról van szó, hanem turistákról, ami meghökkentő lehet a világnak ezen a részén – miért pont ezt a helyet fedezték fel?

Tourists,From,The,Middle,East,In,Zakopane,,Posing,Against,The
Fotó: Shutterstock

A magyarázat tulajdonképp egyszerű. 

Az arabok – például Bahreinből, az Egyesült Arab Emirátusokból vagy Katarból – nyilvánvalóan nem a közös történelmi levegőt szívni érkeznek, mint sokan a felvidéki vagy anyaországi magyarok közül – hanem „csak” a tátrait, és gyönyörködni a környezetben. Pont Zakopane régiójába, Podhaléba pedig nem véletlenül találtak el, és hogy mégis hogyan, az tanulság lehet más vidékek vendéglátói számára is. 

A podhaleiek „elsajátították” az arab nyelvet és kultúrát. Zakopanéban elszaporodtak az arab nyelvű feliratok, amelyek éttermeket reklámoznak, a vonzerő pedig az, hogy a kínálat „halal”, azaz megfelel a muszlim vallási előírásoknak. A helyi szolgáltatók arab nyelvű feliratokat, leírásokat használnak. 

Mindez helyi adottságokra épít: Lengyelország a halal és kóser hústermékek egyik legnagyobb európai előállítója, a turizmust pedig Zakopanében nem újonnan tanulták. A hegyi város a 19. század során kifejlődött egészségturizmusnak köszönhette fellendülését, szanatóriumaiban főleg légzőszervi megbetegedéseket kezeltek, és idetaláltak a téli sportok kedvelői is. 

Mindez a podhalei vállalkozók veleszületett képességeinek köszönhető, amelyeket a legmodernebb MI (mesterséges intelligencia) megoldásokkal kombináltak

– mondta a Gazeta Wyborcza lengyel lapnak Karol Wagner, a Tátrai Kereskedelmi Kamara szóvivője.

Zakopane,,Poland,-,July,31,,2024:,Attractions,For,Tourists,At
Fotó: Shutterstock

A lengyel O2 portál beszámolója szerint ez a folyamat odáig jutott, hogy már minden hatodik-hetedik turista arab a régióban, és a számuk idén rekordot ért el.

A váratlan fordulat: az ortodox zsidók

Az arabok, úgy tűnik, nem téli sportokat élvezni érkeznek, a nyári főszezont kedvelik, és a nyár fogytával az ő számuk is kezd megfogyatkozni a régióban.

A meglepetés, hogy kik foglalják el a helyüket. Egyre nagyobb számban kezdtek el érkezni az ortodox zsidók szervezett turistacsoportjai – számolt be Wagner. Ők leginkább Izraelből jönnek és az Egyesült Államokból, de főleg a közel-keleti országból. A kamara egy képviselője – írta az O2 – elismerte, hogy erre nem számítottak, tekintve hogy Izrael háborúban áll.

Az izraeli háború 328. napja – Izrael egy mecsetben csapott le egy Iszlám Dzsihád-parancsnokra
Folytatódik az izraeli razzia Ciszjordániában, melyet többnaposra terveznek, így a héten még több bevetés várható. Izrael nem közöl hivatalos adatokat a razziáról, de több hírügynökség is úgy tudja, hogy a szerdai tíz palesztin áldozat után, csütörtökön öt terroristát semlegesített a hadsereg.

Azt sem tudják, az miért van, hogy csak a nyaralási szezon vége felé kezdtek el sokan érkezni az ortodox zsidók. Az arabok kiesését azért nem tudják pótolni: a következő hetekben ez a csoport a Zakopanébe érkezők legfeljebb két százalékát teheti ki.

Magyarok Zakopanét télen-nyáron szívesen felkeresik. A gorál főváros története több ponton is kapcsolódik a magyarhoz. Első kiváltságait Báthory István lengyel királytól, Erdély fejedelmétől kaphatta 450 éve. 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.