BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Airbnb: tiltás helyett kompromisszum – tiltakoznak az apartman- és szállásadók

Az elmúlt napokban a rövid távú lakáskiadásról szóló, és az alig 35 ezer kerületi lakost számláló VI. kerületben lezajlott szavazásnak álcázott közvélemény-kutatás hirtelen országos érdeklődést váltott ki. Nem véletlenül, hiszen sok szakértő jelezte, ami a kerületben történik, az rossz irány a valós problémák megoldására. Végül mindössze 447 szavazat döntött, és okozott valóságos gátszakadást. A kormány már az Airbnb minden eddiginél szigorúbb szabályozására készül. A nemzetgazdasági miniszter álláspontja szerint a rövid távú lakáskiadás pedig nem turisztikai, hanem lakhatási kérdéskör.

Az Airbnb típusú szálláshelyek fontos szerepet játszanak a város turizmusának sikerében, és a belvárosi polgármesterek sem értenek egyet ezért a fejleményekkel  – írta közleményében a Magyar Apartman Kiadók Egyesülete (MAKE) és a Felelős Szálláskiadók Szövetsége (FSZKSZ).

airbnb
Kompromisszumra van szükség a Airbnb-vel kapcsolatban / Fotó: Shutterstock

A nemzetközi statisztikák ugyanis egyértelműen alátámasztják, hogy az Airbnb-t választó turisták általában többet költenek a helyi vállalkozásoknál, mint a hotelek vendégei, és így kifejezetten nagy a közjóhoz való hozzájárulásuk is.

Higgadt tárgyalásokra van szükség az Airbnb-vel kapcsolatban

Az Airbnb-kérdésről is tárgyalt a Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter által vezetett első őszi ülésén a Turisztikai Tanácsadó Testület. A testület munkájában több mint 30 turizmus-szakmai szervezet képviselteti magát, köztük a Magyar Apartman Kiadók Egyesülete. A testület áttekintette a terézvárosi Airbnb típusú szálláshelyek betiltásáról szóló ügydöntő szavazás eredményét. Sikerült az érintett feleknek leülni a tárgyalóasztalhoz, és bíznak abban, hogy kölcsönös nyitottsággal és megértéssel tudnak a szabályozás kérdéseiről beszélni.

Miben lennének kompromisszumra készek a szállásadók?

Az apartmankiadók „felismerték az idők szavát”, és látják, hogy

bizonyos területeken változásokra van szükség.

Számos javaslatot tettek le már eddig is az asztalra. Az egyetlen terület, ahol nem kívánnak engedni, az a kiadható napok száma, vagy a tevékenység betiltása.

Azokban a városokban, ahol korlátozták a kiadható napok számát, a cél ezen szállásforma ellehetetlenítése volt. A szállásadók szervezete szerint nem járna jól az a lakó, aki számára zavaró volt ez a tevékenység és nem járna jól az albérlő sem, mert lakhatási céllal pár hónapra nem vesz ki jellemzően lakást, és nem jár jól az állam sem a radikálisan csökkenő bevételek miatt. Végül pedig nem járnak jól a házigazdák sem, mert így nem lehetne rentábilisan üzemelni. Ráadásul pont a hatékonyan működtetett ingatlanokat büntetnék a korlátozással, miközben a rossz lakásokat a piacon tartanák – hangzanak el az érvek a MAKE és a FSZKSZ oldaláról.

Az érdekvédők támogatják viszont, hogy ideiglenes moratóriumot vezessenek be a magán- és egyéb szálláshelyek nyitására Budapesten, ami egyszerre segítené

  • a piac védelmét
  • és a kormány lakhatási céljainak megvalósítását,

egyben időt ad a tényeken alapuló higgadt szakmai párbeszédre valamennyi érintett között.

Elégséges és jó megoldás lehet adóemeléssel tovább szűrni a minőségi, professzionális kiadókat, vagy az új engedélyek kiadását célzottan korlátozni.

Az adóemeléssel ráadásul éppen a nem jól kihasznált lakások tulajdonosai éreznének nagyon erős ösztönzést, hogy visszatérjenek a hosszú távú lakáskiadási piacra – írták a közleményben. Egyben ez a megoldás az állam bevételeit is szinten tartaná, és segítené a turizmus minőségi fejlődését.

Airbnb: lenullázza Terézváros, vagy épp most nyertek a szálláskiadók?

Nulla napban készül meghatározni a VI. kerület képviselő-testülete 2026-tól a rövid távú szálláskiadásra fordítható napok számát, miután erre voksolt az ügydöntőnek kikiáltott népszavazáson véleményt nyilvánítók 54 százaléka. Airbnb-témában a VI. kerületihez hasonló döntést szorgalmaz majd Budapesten és országosan is a Fidesz budapesti elnöke, aki erre már a szavazás közben ígéretet tett.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.