BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nagy Márton kérése: a Booking is tartsa be a jogszabályokat, és fogadja el belföldön a SZÉP-kártyát

A jogszabályok betartására és a SZÉP-kártya elfogadására kérte a Bookingot Nagy Márton. A nemzetgazdasági miniszter hivatalában fogadta Katerina Shearert, a Booking.com Közép- és Kelet-Európai régió kormányzati kapcsolatokért felelős vezetőjét. Az online szállásközvetítő platform hazánkban is meghatározó: több mint 22 ezer magyarországi szolgáltató van jelen a Booking.com-on – mutatott rá a találkozó helyi jelentőségére is az NGM közleménye.

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter hivatalában fogadta Katerina Shearert, a Booking.com Közép- és Kelet-Európai régió kormányzati kapcsolatokért felelős vezetőjét, ahol az NGM közleménye szerint  áttekintették a hazai szálláshelyfoglalás és turizmus aktuális helyzetét. 

Booking
Belföldi szállásfoglalásnál fontos lenne a SZÉP-kártyás fizetési lehetőség a Booking.com felületén is / Fotó: AFP

A Booking.com az egyik legnagyobb online szállásközvetítő platform, amely hazánkban is meghatározó piaci szereplő,

 jelenleg több mint 22 ezer magyarországi szolgáltatót jelenít meg felületén, melyből mintegy 6,8 ezer budapesti szálláshely.

Bár az online szállásközvetítők transzparensebbé teszik a piacot, a közelmúltban számos probléma és problémás terület is felmerült a Booking.com működésével kapcsolatban a szálláshelyek, a fogyasztók és a hatóságok részéről egyaránt. 

A nehézségek közé tartozott többek között a korlátozottan elérhető, valójában nem megfelelő ügyfélszolgálat, a félrevezető marketingkampányok, illetve a szigorú lemondási feltételek és árgaranciák, melyek jelentős terhet rónak a szálláshely-szolgáltatókra. 

Emellett számos nehézséget okozott a kifizetések elmaradása 2023 nyarán, amely a hazai szálláshelyek meghatározó részét érintette.

A kormány a szálláshely-szolgáltatók számára is biztosítani kívánja a jogi kiszámíthatóságot az online platformokkal szemben. 

Nagy Márton mint turisztikáért és fogyasztóvédelemért is felelős miniszter kiemelten kérte a Booking.com képviselőit, hogy 

  • fokozottan ügyeljenek a fogyasztók, továbbá 
  • a partner szálláshelyek transzparens, teljes körű tájékoztatására, 
  • és maradéktalanul tartsák be a jogszabályi előírásokat, 
  • a fogyasztóvédelmi kötelezettségeiket. 

A digitális SZÉP-kártya fejlesztésével tovább növelhető a népszerűsége

a felhasználók és a feltöltő vállalkozások között egyaránt. Ennek érdekében az NGM egyeztetést kezdeményezett a Magyar Bankszövetséggel és a kártyát kibocsátó bankokkal a szükséges fejlesztések elindításáról. A nemzetgazdasági miniszter az egyeztetés keretében arra kérte a Booking.com képviselőit, hogy a SZÉP-kártyákat a cég is fogadja el a belföldi foglalások esetében.  

Átalakítják az online szállásfoglalási piacot a GVH javaslatai

Lezárta gyorsított ágazati vizsgálatát a GVH az online szállásfoglalási piacon. A nyáron magyar szállásadók százai nem kapták meg a szolgáltatásuk utáni kifizetést a platformot üzemeltető cégtől, ezért a Gazdasági Versenyhivatal vizsgálatot indított. A magyar törvényhozás már napirendre is vette a versenyhatóság javaslatait.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.