BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Siófok a balatoni nyár fővárosa, de ősztől tavaszig is vonzó célpont

Többen mentek tavasszal és ősszel is a Balatonra, ahol a nyár fővárosa idén is Siófok, ahol már augusztus végére elérték az egymillis vendégéjszaka-számot. Az idegenforgalmiadó-bevétel alapján számított vendégéjszakák révén a város nyári vendégforgalma idén 15 százalékkal meghaladta a 2019. év hasonló időszakának eredményét, és szinte teljesen megegyezik a rekordokat hozó 2023-as évi adatokkal – közölte a város. Az őszi szezon biztató előfoglalási adatokkal folytatódott, a szezonalitás egyre inkább kiegyenlítődik a Balatonnál.

Az extrém forró nyári főszezont is beleértve, a legfrissebb statisztikai adatok alapján, az idei 1–8. hónapban is Siófok az egyik legnépszerűbb turisztikai célpont a hazai és külföldi turisták körében – jelezte Siófok önkormányzata szezonértékelő közleményében.

Siófok
Siófokon kifejezetten zsúfolt volt az augusztus, az extrém forróság ellenére, vagy éppen azért / Fotó: Shutterstock

Jól indult az őszi szezon a Balatonnál

Kiegyenlítődik a szezonális ingadozás a Balatonnál, miután erősödött a tavaszi és őszi forgalom. A nyár fővárosa, Siófok kifejezetten zsúfolt augusztust realizálhatott idén.

Az előfoglalások alapján kiemelkedő őszi időszakban bízhat Siófok, 

ahol az ősz az október eleji XI. Halfesztivál színes családi programjaival indult, majd a novemberben ismét hívogató kínálatú GasztroFok Kulináris Körutazás kezdeményezéssel, és a november végi Városnaptól kezdődően a színes Adventi kavalkáddal csábítják az érdeklődőket. 

A 2024. január–augusztus közötti időszakban összesen 35 119-en keresték fel személyesen a siófoki Tourinform-irodát, ez 3 százalékkal több, mint 2023-ban, és 23 százalékkal több, mint 2019-ben. Ez is jelzi a nyári főszezonon kívüli időszakok népszerűségének növekedését, a négy évszakos Balaton létjogosultságát. 

Sokan érkeztek vonattal, kihasználva a kedvezményes és online konstrukciókat,

valamint az idei fesztiválszezon is jókora többletet generált a vendégéjszakák számában. 

A KSH adatai szerint 2024. június és augusztus hónapban összesen 1 754 ezer vendég 5,5 millió vendégéjszakát töltött el a Balaton régió szálláshelyein. 

A vendégéjszakák száma közel azonos a 2023-as év hasonló időszakában mérttel, 2 százalékkal haladva meg azt. 2024. június–augusztus között a vendégéjszakák 71 százaléka belföldi vendégektől származott. 

Nyár végére megvolt az egymillió vendégéjszaka

Az önkormányzati hivatal adóügyi osztálya által az idegenforgalmiadó-bevétel alapján számolva Siófokon 2024. január és augusztus között több mint egymillió vendégéjszaka realizálódott, ami 15 százalékkal haladja meg a 2019. (Covid-járvány előtti) év hasonló időszakának eredményét, és szinte teljesen megegyezik a rekordokat hozó 2023-as évi adatokkal. 

06.30.2020.,Hungary.,Siofok,City,Main,Square,And,Iconic,Water,Tower.
Többen keresték fel a víztoronyban működő Tourinform-irodát is idén / Fotó: Shutterstock

A vendégéjszakák 66 százaléka belföldi vendégektől származott, viszont a külföldi vendégéjszakák száma 21 százalékkal haladta meg a 2023. év hasonló időszakában mért értéket. 

Budapest után Siófok vendégforgalma volt a legnagyobb

A Balaton térsége kiemelten kedvelt a külföldiek körében is, a 2023-as évhez képest 3 százalékkal nőtt a külföldi vendégéjszakák száma. A Balaton régió települései közül a június és augusztus közötti, összesen 5,5 millió vendégéjszakából a legtöbb Siófokon realizálódott, ahol 867 ezer vendégéjszakát töltöttek el, míg Balatonfüreden 588 ezret, Hévízen 417 ezret, Zalakaroson 301 ezret, Balatonlellén pedig 249 ezret.

Országos összehasonlításban vizsgálva június–augusztusban 

Budapest 4,6 milliós vendégéjszaka-számmal az első, utána Siófokon töltötték el a legtöbb vendégéjszakát,

ebben a két hónapban mintegy 867 ezret.

Siófok három legfontosabb küldőországa: 

  • Németország, 
  • Lengyelország és 
  • Szlovákia az NTAK vendégéjszaka-adatai alapján. 

A német vendégéjszakák száma a 2024. január–augusztus közötti időszakban 4 százalékkal emelkedett az elmúlt év hasonló időszakához képest. 

Fügés és gesztenyés ételekkel, Michelin-csillagokkal csábít az őszi Balaton – összegyűjtöttük a friss fesztiválmenüt

Példátlanul sok őszi gasztrofesztivállal készül a négy évszakos Balaton a vendégforgalom növelésére. Már az első októberi hétvégén is több nagy eseményt szerveztek a tónál, ahol a lelkesedés nem csitul, ezen a hétvégén is féltucatnyi helyen hirdettek kulináris programokat. Sorra vettük a friss kínálatot, amelynek részeként Michelin-csillagos séf és Michelin-kalauzos éttermek adnak ízelítőt a balatoni füge köré szervezett, a hét végén debütáló, legújabb balatoni gasztronómiai seregszemlén, az első FügeFeszten, a badacsonyi strandon.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.