BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
hitelezők

Erősebb védelem a hitelezőknek az EU-ban

A módosítások a fizetésképtelenségi törvények egyik kiemelt célját támogatják: a hitelezők védelmét és jogaik érvényesítését.
2017.06.26., hétfő 13:42

A mai napon hatályba lépett az európai fizetésképtelenségi rendelet (EIR) reformja. Többek közt azok a szabályok módosulnak majd, melyek a fizetésképtelenségi eljárást kezdeményező joghatóság kijelölésére vonatkoznak. A módosítások a fizetésképtelenségi törvények egyik kiemelt célját támogatják: a hitelezők védelmét és jogaik érvényesítését. A reform korlátozza az adósokat abban, hogy kijátsszák a tagállamok különböző fizetésképtelenségi törvényeit.

Jelenleg, ha egy adós fizetésképtelenségi eljárást kérelmez, a joghatóságra vonatkozó szabályok kétféleképp is manipulálhatók. A rosszhiszemű adós módosíthatja fő érdekeltségi központját (COMI) röviddel a fizetésképtelenségi eljárás kérelmezését megelőzően, vagy pedig „eltemetheti” a vállalkozást oly módon, hogy a közel fizetésképtelen vállalkozás eladja részvényeit egy pénztelen cégnek, amelynek székhelye a számára kedvezőbb feltételekkel rendelkező joghatóság körébe esik. Utóbbi esetben egy olyan személyt jelölnek ki vezetőnek, aki vagy nincs tisztában a cég helyzetével, vagy nem hajlandó/képes tovább vinni a vállalkozást. Így a kérelem benyújtására olyan helyen kerül sor, ahol a joghatósággal rendelkező bíróság közismerten „engedékenyebb” a fizetésképtelenségi eljárások indításához szükséges feltételek vagy a manipuláció kísérletének vizsgálata során.

Az európai fizetésképtelenségi rendelet újraszabályozása gondoskodik róla, hogy többé ne legyen lehetőség a legkedvezőbb jog ilyen kiválasztására. Alapvetően az a vélelem áll fenn, hogy az adós fő érdekeltségeinek központja (COMI) megegyezik a bejegyzett székhellyel, ami láthatóan életszerű megközelítés. Ugyanakkor ezentúl, ha az adós a székhelyét (nem vállalkozó magánszemélyeknél a lakóhelyét) a fizetésképtelenségi eljárás indítványozását megelőző három (magánszemélyeknél hat) hónapban helyezte át egy másik joghatóság körébe tartozó helyszínre, e vélelem már nem áll fenn, azaz a régi székhely szerinti bíróság marad illetékes.

Ezenkívül a rendelet arra is kitér, hogy akár a hitelező, akár az adós megtámadhatja a fizetésképtelenségi eljárás indításáról szóló döntést a joghatósági megállapításra vonatkozóan. Ez esetben az eljárást elrendelő bíróságnak külön felülvizsgálati eljárást kell lefolytatnia. A tervezett módosítások korlátozzák az adósokat abban, hogy kijátsszák az EIR-rendeletet és a tagállamok különböző fizetésképtelenségi törvényeit. A rendszer működéséhez továbbra is elengedhetetlen, hogy a bíróságok alaposan átvizsgálják a kérelmezési dokumentumokat.

A szerző további cikkei

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.