BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
NatWest

Új sláger a fintech szektorban: a banki kiszervezések

Mára 960 fiókkal, 7,5 millió lakossági és csaknem egymillió vállalati ügyféllel rendelkezik a NatWest. Vélemény.
2019.12.30., hétfő 16:07

Néhány évvel ezelőtt a fintech cégek világra törő uralomról és a bankok elpusztításáról beszéltek, a klasszikus pénzintézetekhez pedig jellemzően el sem ért a hangjuk. Ma bankok kockázatitőke-alapjaiból élő, nagyra nőtt startupokat, hitelintézetek ökoszisztémájára épülő neobankokat és a bankszektornak szolgáltató fintecheket látunk.

A National Westminster Bank (NatWest) története régre nyúlik vissza:

két, 19. században alapított pénzintézet összeolvadásából jött létre 1968-ban, az ezredfordulótól az RBS csoport tagjaként folytatta, az Egyesült Királyság egyik legnagyobb bankjaként.

Mára 960 fiókkal, 7,5 millió lakossági és csaknem egymillió vállalati ügyféllel rendelkezik, 2017-ben megnyerte a szigetország legjobb banki applikációjának járó díjat. A sikerek ellenére mégis úgy döntöttek, hogy számos szokatlan lépésre szánják el magukat. Először bemutatták a Bó névre keresztelt, fiatal lakossági ügyfeleket célzó digitális banki márkájukat, majd vállalati ügyfeleknek életre hívták a Mettle-t, amely szintén a NatWest brandtől elkülönített egység. A digitális banki leányvállalat válasz egyrészt a Revolut-jelenségre, másrészt a klasszikus bankok elmaradott szolgáltatásaira. A mobile only megoldással a kkv és egyéni vállalkozó ügyfelek könnyedén, pár kattintással nyithatnak vállalati számlát. Az új cég, a Mettle Ventures Limited egyébként nem rendelkezik pénzügyi engedéllyel, az engedélyköteles tevékenységet kiszervezte, és itt jön egy újabb csavar: a licencszponzor nem az anyabank, hanem egy angol elektronikuspénz-kibocsátó, a PrePay Solutions.

Ezt a céget hazánkban a cafete­ria­piacról ismerhetjük:

ők bocsátják ki az Edenred prepaidkártyáit. A 19 évvel ezelőtt alapított brit fintech cég 101 alkalmazottal üzemel világszerte, több mint 30 országban, szemben a NatWest csaknem 200 éves múltjával, több tízezer alkalmazottjával és Angliára korlátozott működésével.

Ezek akkora ellentétek, amelyek önmagukban okot adnak a fintechek és a bankok számára, hogy elgondolkodjanak az egymás hiányosságainak kiegészítésére épülő együttműködéseken.

A NatWest rájött arra, hogy a klasszikus ügyfélszerzési és számlanyitási folyamat drága és nem ügyfélbarát, az ezt követő ügyfélélmény pedig szintén elmarad az olyan neobankok szolgáltatásai mellett, mint a Revolut, a Monzo, a Starling Bank vagy a Monese. Rájött még arra is, hogy saját IT-rendszereire nehéz, lassú és költséges, szóval gyakorlatilag lehetetlen lenne ráépíteni egy szupermodern megoldást, ezért a bank stratégái által megálmodott Mettle technológiai lebonyolítását teljes egészében kiszervezte, és alig egy év alatt a tervezőasztalról a vállalkozások mindennapjaiba juttatta. Az eredmény egy e-pénz- és prepaid­kártya-alapú, neobankokat megszégyenítő megoldás lett. A Mettle várhatóan új ügyfelek ezreit hozza majd a NatWest Banknak, ezek lehetnek újonnan alapított cégek, de a szorosan vett konkurenciától is bőven halászhatnak el klienseket. Továbbá saját meglevő, mintegy egymilliós vállalati ügyfélkörük átterelése is cél lehet, hiszen jobb szolgáltatást nyújthatnak majd nekik úgy, hogy közben a bank költségei is csökkennek.

Az új sláger a fintech szektorban egyértelműen a banki kiszervezés lehet. A klasszikus szereplőknek végre tényleg lépniük kell, hiszen az Apple, a Google vagy az Amazon bigtech megoldásai valós fenyegetést jelentenek, a fintech cégek közül pedig vannak, amelyek szépen felnőttek ahhoz a feladathoz, hogy megfeleljenek a banki elvárásoknak. Az ilyen együttműködésekből a kockázatitőke-alapok finanszírozásából élő neobankokénál stabilabb termékek születhetnek, jobb ügyfélélmény mellett. A bankok a megszokott fejlesztési időkhöz képest villámgyorsan vihetnek piacra termékeket alacsony költséggel, a fintechek pedig stabil bevétellel számolhatnak, sőt hamar elérhetik a nyereséges működést és a megalapozottan magas cégértéket.

A szerző további cikkei

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.