BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Fed kamatemelések

Jackson Hole után, kamatdöntések előtt

Powel elnök Jackson Hole-i beszéde meglepőnek mondható határozottsággal állt ki a további nagyobb mértékű kamatemelések szükségessége mellett. A Fed elnöke többek között arra hívta fel a figyelmet, hogy meg kell akadályozni a mostani magas inflációnak a várakozásokba való beépülését, és meg kell előzni a másodkörös inflációs hatások kialakulását.
2022.09.02., péntek 11:14

A múlt héten nagy várakozás előzte meg a Fed szokás szerint nyár végén Jackson Hole-ban megrendezett éves konferenciáját, mint a legfontosabb eseményt, amely iránymutatást adhat a vezető jegybankok tervezett kamatemeléseit illetően. A pillanatkép vegyes, technikai szempontból ugyanis a tengerentúli gazdaság az első fél évben recesszióba került. Ám a visszaesés mértéke nem volt nagyon számottevő, és nem érintette szélesebb körben a gazdaságot, miközben az év eddig eltelt részének munkapiaci adatai továbbra is a gazdaság stabilnak mutatkozó munkahelyteremtő képességéről tanúskodnak. Mint tudjuk, a Fed júliusban 75 bázisponttal szigorított, s ezzel a Fed Funds Rate értéke a nagyjából semlegesnek számító tartományba (2,25–2,50 százalék) került. A júliusi ülés után pár héttel publikált jegyzőkönyvből pedig az derült ki, hogy a központi bank tisztviselői szerint hamarosan eljöhet az idő a kamatemelések ütemének visszalassítására. 

Adrian Orr, governor Reserve Bank of New Zealand (RBNZ), at the Jackson Hole economic symposium in Moran, Wyoming, US, on Friday, Aug. 26, 2022. The US is likely to experience higher inflation for some time, and the top economic job is to ease price growth and not cut rates too soon, the International Monetary Funds deputy chief said.
Fotó: David Paul Morris / Getty Images

Ehhez képest Powel elnök Jackson Hole-i beszéde meglepőnek mondható határozottsággal állt ki a további nagyobb mértékű kamatemelések szükségessége mellett. A Fed elnöke többek között arra hívta fel a figyelmet, hogy meg kell akadályozni a mostani magas inflációnak a várakozásokba való beépülését, és meg kell előzni a másodkörös inflációs hatások kialakulását. Ezzel a feladattal pedig nem fér össze a tempó lassítása vagy az eddigi kamatemelések viszonylag gyors jövő évi „visszavétele”, amiben a piac korábban reménykedett. Úgy tűnik, hogy a megemelkedett kereslet és az elégtelen kínálat „összerendezése”, az infláció megfékezése érdekében

a Fed akár a gazdaság jelentősebb lassulását, a munkapiaci helyzet romlását és a munkanélküliségi ráta emelkedését is hajlandó bevállalni. 

Jackson Hole után tehát érdemben nőtt annak a valószínűsége, hogy a jegybank szeptember közepén ismét 75 bázisponttal emel, hacsak a szeptember első péntekjén esedékes augusztusi átfogó munkapiaci adatok nem lesznek lényegesen rosszabbak a vártnál. Persze ez sem biztos, hogy eltántorítja majd a Fedet, hiszen azt is elmondta Powell elnök, hogy a kamatok emelése fájdalmas lehet a háztartásoknak és az üzleti szektornak. Mindenesetre az irányadó ráta év végi értékére vonatkozó várakozások is érdemben emelkedtek, s 

a Fed Funds Rate az év végére könnyen elérheti, vagy akár kissé meg is haladhatja a 4 százalékot. 

A nagy kérdés az, hogy az Egyesült Államok gazdaságának növekedési potenciálja hogyan alakul a korábbinál lényegesen magasabb kamatkörnyezetben. Bár az energiakrízis nem sújtja olyan mértékben a tengerentúli gazdaságot, mint Európát, a növekedési kockázatok itt sem tekinthetők alacsonynak. Az elkövetkező időszakban továbbra is meghatározó kérdés marad, hogy a jövő év hoz-e egyáltalán kamatcsökkentéseket, és mennyi idő alatt térhet vissza az USA-beli alapkamat szintje a semlegesnek számító 2-3 százalék környékére. 

Az Európai Központi Bank sincs könnyű helyzetben. 

A döntéshozók megosztottsága a további kamatemelési pályát illetően meglehetősen látványossá vált az elmúlt napokban. Az infláció továbbra is emelkedő pályán van: a legfrissebb augusztusi adat szerint a mutató 9,1 százalékra gyorsult. A maginfláció is tovább emelkedett, a júliusi 4-ről 4,3 százalékra. Az aggodalom, miszerint az infláció kicsúszik a jegybank kontrollja alól, egyre inkább aggasztja a – főleg a héjának számító – döntéshozókat. Ők valószínűleg felvetik a 75 bázispontos kamatemelés lehetőségét is a jövő csütörtöki kamatmeghatározó ülésen. Azonban az ülés végső kimenetét illetően a kisebb, 50 bázispontos lépésnek nagyobb a valószínűsége, s az utána következő október végi és december közepi üléseken pedig várhatóan már csak 25-25 bázisponttal lépnek tovább. Hiába ugyanis a megemelkedett infláció, a térség növekedési kilátásai az elmúlt hetekben nagyon sokat romlottak, ami jól tükröződik az üzleti bizalmi indexek, illetve a PMI indexek romlásában. Az inkább galambbeállítottságú döntéshozók pedig erre biztosan nagy hangsúlyt helyeznek majd a vita során, és jelzik majd, hogy a magas infláció zömét még mindig az energiaárak és a háború negatív hatásai adják, miközben az európai munkapiac feszessége jóval elmarad az USA-belitől. Nem egyszerű tehát a döntés, s összességében úgy gondoljuk, hogy az EKB továbbra is a Fednél jóval kevésbé kötelezi el magát, és elsősorban az adatvezéreltséget hangsúlyozza majd a jövőbeli döntések meghozatala során.

A szerző további cikkei

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.