BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
zöldhidrogén

Hidrogénértéklánc: nehéz kérdések a piacra lépés körül

A Nemzeti Hidrogénstratégiában megfogalmazott célok szerint a hazai elektrolízis alapú hidrogéntermelési kapacitás 2030-ra várhatóan eléri a 240 MW-ot, aminek a befektetési igénye hozzávetőleg 290–370 millió euró.
2023.07.11., kedd 11:00

A hidrogén iránti érdeklődés és a hidrogénpiac dinamikus bővülése Európa-szerte megfigyelhető az elmúlt években. Az Európai Unió és a legtöbb uniós ország kiemelt stratégiai célként kezeli a hidrogén-előállítás és -termelés technológiai és piaci lehetőségeinek megteremtését, valamint a már meglévő termelési kapacitások dekarbonizálását.

Uniós szinten a különböző finomítótechnológiák és az ammóniaipar teszi ki a jelenlegi hidrogénpiac meghatározó részét, amelyek a hidrogént főként fosszilis tüzelőanyagok felhasználásával (ún. gőzreformálással) állítják elő. Magyarországon is a legjelentősebb hidrogénfogyasztók a vegyiparban találhatók, akik elsősorban a saját termelésükből vagy ipari gáztermelőktől származó hidrogénnel látják el magukat. 

Kardoskút, 2023. május 9.Elektrolizáló berendezés Magyarország első hidrogén-előállító üzemében, a Békés vármegyei Kardoskúton az avatás napján, 2023. május 9-én. Az Akvamarin Projekt keretében a Magyar Földgáztároló Zrt. egy 2,5 megawatt összteljesítményű elektrolizáló rendszert és a hozzá tartozó hidrogén gázelőkészítő technológiát létesített a Kardoskúti Földalatti Gáztárolónál.MTI/Rosta Tibor Kardoskút, 2023. május 9.
Elektrolizáló berendezés Magyarország első hidrogén-előállító üzemében, a Békés vármegyei Kardoskúton az avatás napján, 2023. május 9-én. Az Akvamarin Projekt keretében a Magyar Földgáztároló Zrt. egy 2,5 megawatt összteljesítményű elektrolizáló rendszert és a hozzá tartozó hidrogén gázelőkészítő technológiát létesített a Kardoskúti Földalatti Gáztárolónál.
MTI/Rosta Tibor
Elektrolizáló berendezés Magyarország első hidrogén-előállító üzemében, a Békés vármegyei Kardoskúton. Fotó: Rosta Tibor / MTI

Magyarország Nemzeti Hidrogénstratégiájában megfogalmazott célok szerint a hazai elektrolízis alapú hidrogéntermelési kapacitás 2030-ra várhatóan eléri a 240 megawattot, aminek a befektetési igénye hozzávetőleg 290–370 millió euró. 

A kapacitások telepítésével a várható hidrogéntermelés 15 százalékát teszi majd ki a zöld- és kékhidrogén-termelési technológia, amely a tervek szerint a 2050-re kiváltja a jelenleg fosszilis tüzelőanyagon alapuló termelést. 

A hidrogén alkalmazásának beillesztése a jelenlegi energiapiaci folyamatokba, illetve az új termelési és tárolási folyamatok kialakítása komoly kihívás a piaci szereplők számára. Ezért fontos megismerniük, hogy milyen technológiák és piacra lépési lehetőségek vannak számukra, hogy a költséghatékonysági és környezetei szempontok szem előtt tartásával ki tudják választani a nekik legelőnyösebb opciót. A hidrogénben rejlő potenciál kiemelkedő, de a befektetési bizonytalanság miatt a jövőbeni hidrogénpiaci szereplők még csak az alkalmazási lehetőségek feltérképezésének szakaszában járnak.

A hidrogéntermelési technológiák közötti különbségek nem csak a gyártáshoz szükséges technológia beszerzésében és költségeiben tapasztalhatók, az adott technológia használatának előnyei és hátrányai is jelentősen eltérnek.

Míg termelési oldalon felmerülhet az elektrolízis, a gőzreformálás és a pirolízis alkalmazása, felhasználási oldalon jó néhány lehetőséget kell felmérni a végső értéklánc kialakításakor. A hidrogén segítségével többek közt elő lehet állítani ipari hőt, szolgálhat üzemanyagként a gázturbinákban használt gázokhoz keverve, illetve ipari alapanyagként is felhasználható, nem beszélve az elsősorban szállítási célú átalakítási lehetőségekről (például ammónia- és metanoltermelés során). 

A hazai szubvenciók az uniós támogatási programok segítségével biztosítanak forrásokat a magyarországi projektek finanszírozására, így azok fő céljait is hasonlók elvek mentén alakították ki.  

A Nemzeti Hidrogénstratégia elsődleges intézkedésként emeli ki a hidrogénipari, vegyipari, energetikai, közlekedési alkalmazásához kapcsolódó támogatási rendszer kialakítását, 

amelynek az elemei elsősorban a kék- és zöldhidrogén-termeléshez kapcsolódó technológiákra fókuszálnak.

A hazai hidrogénpiac kialakításához és hatékony működéséhez szoros együttműködésre és jól informált döntéshozatalra van szükség a szabályozótestületek és a piaci szereplők részéről. Emellett elkerülhetetlen, hogy a piaci szereplők beazonosítsák az értéklánc egyes elemeit, és felmérjék, hogy hogyan tudják beépíteni a piacra való belépéshez szükséges technológiai fejlesztéseket a már működő folyamataikba, mindezt költséghatékony módon.

 

A szerző további cikkei

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.