BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
BIS

Jegybanki lehetőségek és kihívások az MI megjelenésével

A mesterséges intelligencia (MI) megjelenése és terjedése számos területen forradalmasíthatja a jegybanki munkát. Ezért nem meglepő, hogy az MI központi bankokra gyakorolt hatásait tárgyalja a BIS Éves Gazdasági Jelentésének egyik tematikus fejezete. A mesterséges intelligencia integrálása a központi banki műveletekbe jelentős előrelépést jelenthet a jegybanki célkitűzések elérésében. Milyen lehetséges előnyök és kihívások mutatkozhatnak az MI használatával? A BIS tanulmánya alapján foglaljuk össze az MI jegybanki tevékenységre kifejtett lehetséges hatásait.
Szerző képe
VG Páholy: Lehmann Kristóf
a Magyar Nemzeti Bank igazgatója
2024.08.14., szerda 10:00

A BIS tanulmánya kiemeli, hogy a jegybankoknak két fő irányból kell tekinteniük a mesterségesintelligencia- (MI) alkalmazások terjedésére. Egyrészt jól informált megfigyelőként és elemzőként fel kell tárniuk a mesterséges intelligencia gazdasági és pénzügyi rendszerre gyakorolt hatásait. Ennek részeként pontos képet kell alkotni arról, hogy a makroszintű gazdasági aktivitásra és az aggregált kereslet-kínálat alakulására hogyan hat az MI. Másrészt fejlesztőként és felhasználóként ki kell aknázniuk az új technológiákban rejlő potenciált. Ebben a funkcióban a jegybankoknak be kell illeszteniük hagyományos elemzési eszközeik közé az MI-eszközöket. Ez a feladat azonban a lehetőségek mellett kihívásokat is hordoz magában. 

Close,Up,Of,Hands,Using,Laptop,Keyboard,On,Desktop,With
Jegybanki lehetőségek és kihívások az MI megjelenésével / Fotó: Shutterstock

Vizsgáljuk meg először a lehetőségeket a BIS tanulmánya alapján! 

A mesterséges intelligencia lehetővé teszi a központi bankok számára, hogy hatalmas mennyiségű adatot dolgozzanak fel soha nem látott hatékonysággal. A gépi tanulási modellek összetett mintákat képesek azonosítani nagy adatkészletekben, ami kulcsfontosságú a gazdasági és pénzügyi elemzéshez. A nagy nyelvi modellek (LLM-ek), mint például a ChatGPT fejlesztése bizonyítja az MI sokoldalúságát a különféle feladatok kezelésében, amelyek gyakran minimális előképzettséget igényelnek. Ez a gyors tanulási és alkalmazkodási képesség különösen értékes a központi bankok számára dinamikus gazdasági környezetben.

A központi bankok a mesterséges intelligenciát felhasználhatják olyan alapvető funkcióik támogatására, mint az információgyűjtés, a makrogazdasági elemzés és a pénzügyi felügyelet.

A mesterséges intelligencia azon képessége, hogy feldolgozza a strukturálatlan adatokat, javítja a mostani adatelemzési kereteket és támogatja a gazdasági folyamatok gyors nyomon követését. Mindezek mentén egyedi jegybanki fejlesztések és nagy nemzetközi projektek is futnak párhuzamosan. Az olyan projektek, mint a BIS Innovation Hub Project Aurora, bebizonyították az MI előnyeit a hagyományos elemzési módszerekkel szemben olyan területeken, mint például a pénzmosás elleni küzdelem (AML). Ezenkívül az MI-modellek az adatforrások széles skálájának használatával javítják a makrogazdasági előrejelzést, így pontosabb és időszerűbb, akár közel azonnali képet adnak a gazdasági aktivitásról. 

Smart,City,Digital,World,,Future,Sustainable,Iot,City,Metaverse,Future
Az MI-modellek az adatforrások széles skálájának használatával javítják a makrogazdasági előrejelzést / Fotó: Shutterstock

A jegybank feladatköre azonban nem ér véget a belső rendszerekben és alkalmazásokban. Ahogyan a BIS is rámutat, fel kell mérni a gazdaságra és a pénzügyi rendszerre gyakorolt hatásokat. 

A mesterséges intelligencia munkaerőpiacra és termelékenységre gyakorolt ​​hatásának felmérése komplex feladat. Míg az MI automatizálni tudja a rutinfeladatokat és támogathatja az emberi képességeket, sőt kiszoríthat egyes munkahelyeket, mindezzel egyidejűleg új feladatokat is létrehoz és növeli a termelékenységet. A központi bankoknak meg kell érteniük ezeket a dinamikákat, hogy kezelni tudják a foglalkoztatásra, a bérdinamikára és az általános gazdasági növekedésre gyakorolt ​​hatásukat. A mesterséges intelligencia miatt kibontakozó munkaerőpiaci változások jelentősen befolyásolják a makrogazdasági stabilitást és növekedést.

A mesterséges intelligencia makrogazdasági hatásai között szerepel a termelékenység javítása, a növekedés támogatása és az áralkalmazkodás gyorsítása.

Az MI befolyásolja a kereslet és a kínálat dinamikáját, a termelékenységen keresztül tartósan támogathatja a növekedést. Széles körben elterjedt alkalmazása javíthatja a cégek azon képességét, hogy gyorsan kiigazítsák az árakat, ami hatással lehet az inflációs dinamikára. A központi bankoknak ezeket a tényezőket be kell építeniük stratégiáikba az infláció hatékony kezelése és a gazdasági stabilitás támogatása érdekében.

A mesterséges intelligencia jelentősen növelheti a pénzügyi rendszer hatékonyságát. A pénzintézetek, beleértve a kereskedelmi bankokat és biztosítókat, egyre gyakrabban használnak MI-eszközöket bizonyos feladatik automatizálásához vagy hatékonyságuk javításához.

Ilyen alkalmazások jelentek meg a banki fizetési rendszer likviditás optimalizálásában, a hitelezési tevékenységben, a biztosítási szolgáltatások árazásában és kockázatkiértékelésében, valamint a portfóliók alakításának optimalizálásában. 

A számos előny mellett azonban kihívásokkal is járnak az új alkalmazások. Ilyen pénzügyi szektorban jelentkező aggályok merülhetnek fel a kibertámadások miatt, adatkezelési és adatbiztonsági oldalról, a döntéshozatali kockázatok oldaláról, és új típusú piaci koncentrációs kihívások alakulhatnak ki. A központi bankoknak fel kell mérni ezeket a lehetséges hatásokat és kihívásokat, hogy a gyors technológiai áttörések kihívásai mellett is biztosítsák a pénzügyi stabilitást.

Az adatkezelés kritikus fontosságú a mesterséges intelligencia sikeres jegybanki alkalmazásához. A robusztus adatirányítási keretrendszer biztosítja az adatok minőségét, adatvédelmét, amelyek elengedhetetlenek a mesterséges intelligencia hatékony és biztonságos alkalmazásához.

A jegybankok előtt álló feladat rendkívül összetett, mégis a következő években minden jegybankban meg kell küzdeni a mesterségesintelligencia-eszközök alkalmazásának és fejlesztések kihívásaival.

A Magyar Nemzeti Bank adatgyűjtési, adatdigitalizációs és elemzéstámogatási területeken már most is aktívan használja a mesterséges intelligenciát. Minden lehetséges előny kiaknázása érdekében a jegybank a jövőben is aktívan vizsgálja az MI-megoldásokat és folyamatosan monitorozza a gazdasági és a pénzügyi szektort érintő hatásokat.

A szerző további cikkei

Továbbiak

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.