BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
árfolyam

Van fék az aranyvonaton?

A novemberben esedékes amerikai elnökválasztás a piac szemében jelentős gazdaságpolitikai kockázatokat hordoz, ami a kiszámíthatatlansága miatt tovább növelheti az arany árát. Ezen felül a háborúk Ukrajnában és a Közel-Keleten, továbbá a feszültség az USA és Kína között szintén az értékálló arany iránti keresletet támogatja.
Szerző képe
VG Elemző: Virovácz Péter
az ING Bank vezető közgazdásza
2 órája

Múlt héten újabb rekordot döntött az arany világpiaci ára, ezzel pedig az idei év kezdete óta nagyjából 25 százalékos árfolyam-növekedést láthattunk. Aligha meglepő, hogy ezzel az egyik legjobban teljesítő árupiaci termékről beszélünk. Ilyen rali nem alakul ki csak úgy. Ehhez szükségesek a fundamentumok is. Alapvetően a továbbra is magas geopolitikai kockázat és a közelgő elnökválasztás az Egyesült Államokban kedveznek az aranynak, ugyanis a bizonytalan helyzetekben a befektetők a biztonságos eszközöket keresik, amelyben az arany tehát továbbra is az élen jár.

Gold processing at Novosibirsk Refining Plant: Unveiling precious metal mastery in Russia
Van fék az aranyvonaton? / Fotó: AFP

Legutóbb az év elején vettünk látleletet az arany piacáról. Akkor a geopolitikai kockázatok, azaz a világban jelen lévő háborúk és a vörös-tengeri konfliktus miatt szintén az arany árának erősödését láthattuk. Ez a narratíva semmit sem enyhült azóta. Ahogyan az amerikai kamatvágások várása és a dollár gyengülése is benne volt a képben. Mindezek alapján már akkor is számítottunk az arany árfolyamának további emelkedésére, de álmunkban sem gondoltuk volna, hogy még idén átlépjük a 2500 dolláros határt. De megtörtént, sőt majdnem meglett a 2600 is. Hogy mennyire lőttünk félre, azt jól példázza, hogy 2024 végére 2150 dolláros csúcsra számítottunk. Öröm az ürömben, hogy legalább az irány megvolt. Sőt, a mozgatórugók is, csak valahogy az amplitúdója lett minden változásnak nagyobb.

Az első és legfontosabb tényező, ami a vártnál markánsabb hatást gyakorolt a piac arany iránti igényére az az Egyesült Államok kamatvágási ciklusa. 

Az év elején a piaci konszenzus az volt, hogy még az idei év első felében elindul a lazítás. A Fed azonban kivárt, ugyanis sokáig eléggé makacsul magasan ragadt az infláció. Azonban az augusztusi Jackson Hole-konferencián – amely a világ egyik legfontosabb gazdasági eseménye – a Fed elnöke, Jerome Powell egyértelművé tette, hogy az USA jegybankja szeptemberben kamatvágásra készül, az egyetlen kérdés már csak ennek mértéke volt. A világ legrosszabbul őrzött titka volt, mindenki számított rá, hogy érkezik. És mégis, a kamatvágás közeledtének egyértelművé tétele hatalmas hullámokat vetett az arany piacán. Ne feledjük, az arany egy olyan befektetési forma, amely nem fizet kamatot, így amikor a kamatok csökkenek, az arany relatív vonzereje nő a kamatot fizető pénzügyi eszközökhöz képest.

Ugyanakkor nem csak a közvetlen kereslet nőtt meg az arany iránt. Sokan ugyanis nem feltétlenül hisznek a fizikai arany tartásában, de annak piaci előnyeiből szeretnének részesülni. A megoldás: az aranyfedezetű befektetési alapok. Nem meglepő módon a nemesfém árának felfutása az ilyen típusú befektetési alapok iránti keresletet is élénkítette. A tőzsdéken keresztül ide áramló pénz viszont magát a fizikai aranyat is támogatja, mivel bár a befektető értékpapírt vesz, a mögöttes fedezet fizikai arany. Vagyis indirekt módon az ide áramló összegek is támogatják az arany árának felfutását. 

Amire aligha számítottunk, hogy a központi bankok továbbra is élénken érdeklődnek majd az aranytartalékuk felduzzasztása iránt. Hiába emelkedik tartósan az arany ára, a jegybankok tovább vásárolnak. 

Az elmúlt hónapokban a legnagyobb mértékben a Lengyel Nemzeti Bank vásárolt. A központi bank elnöke pedig kijelentette: a végső cél, hogy a bank tartalékainak 20 százalékát e nemesfém tegye ki, így a jövőben is folytatni kívánják az arany felvásárlását. Jelenleg egyébként körülbelül 15 százalékos arányszámnál tartanak a lengyelek. Egyébiránt az idei év első hat hónapjában a jegybankok aranyvásárlása tette ki a teljes piaci kereslet közel 24 százalékát.

Előre tekintve a jelenlegi gazdasági és a még mindig feszült geopolitikai helyzetben azt várjuk, hogy a központi bankok arany iránti kereslete továbbra is magas marad. Ilyenkor ugyanis a központi bankok igyekeznek diverzifikálni a tartalékaikat, hogy védekezni tudjanak a makrokörnyezeti bizonytalanságok és a geopolitikai sokkok ellen egy olyan eszközzel, mely árfolyama jó esetben ellentétesen mozog a saját valutájuk értékével.

A novemberben esedékes amerikai elnökválasztás a piac szemében jelentős gazdaságpolitikai kockázatokat hordoz, ami a kiszámíthatatlansága miatt tovább növelheti az arany árát. Ezen felül a háborúk Ukrajnában és a Közel-Keleten, továbbá a feszültség az USA és Kína között szintén az értékálló arany iránti keresletet támogatja.

A fél évvel ezelőttihez képest jelentősen megemeltük előrejelzéseinket és most arra számítunk, hogy 2024 utolsó negyedévére átlagosan 2600 dollár körül alakulhat a nemesfém ára,

vagyis még a következő hónapokban is van tér felfelé. Sőt, mindezen feltételezések alapján azt sem tartjuk elképzelhetetlennek, hogy a következő év elejére akár 2800 dollár körülre érjen az arany árfolyama és majd onnan kezdje meg a lassú visszaigazodást.

A szerző további cikkei

Továbbiak

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.