BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
munkaerőpiac

Európa erős munkaerőpiaca komoly változások előtt áll

Az ING Bank saját kalkulációi szerint, a válság előtti munkaerőpiaci trendeket meghosszabbítva 4,3 millióval több munkavállaló dolgozik jelenleg, mint ami gazdaságilag racionálisnak tűnne. Csak emlékeztető gyanánt, jelenleg alig tizenegymillió a munkanélküliek létszáma az eurózónában.
Szerző képe
VG Elemző: Virovácz Péter
az ING Bank vezető közgazdásza
2 órája

Az eurózóna gazdasága 2022 vége óta küszködik, alig-alig növekedett valamit. Eközben a munkaerőpiac folyamatosan túlfűtött állapotban van, a munkanélküliségi ráta történelmi mélypontján, 6,4 százalékon áll. A gazdasági tankönyveket bújva ez az együttállás inkább rejtély, semmint általános jelenség. Azonban a felszín alatt valami elindult a munkaerőpiacon, és elindulni látszik a normalizáció.

Employees work on the production line of the 100% electric Ford Explorer at the Ford Electric Center Factory in Cologne, western Germany, June 4, 2024. (Photo by Roberto Pfeil / AFP)
Európa erős munkaerőpiaca komoly változások előtt áll / Fotó: Roberto Pfeil / AFP

A betöltetlen álláshelyek aránya csökkenő tendenciát mutat az euróövezetben, bár még mindig a világjárvány előtti szintek felett van. Csökken azoknak a vállalkozásoknak a száma is, amelyek szerint a munkaerőhiány korlátozza növekedésüket. Ezek a tényezők általában recessziós időszakban járnak együtt, de az eurózóna ennél talán egy hajszálnyival jobb állapotban van. A növekedési kilátások gyors, drasztikus javulása nélkül pedig jövőre a munkanélküliség lassú növekedésével és a bérnövekedés jelentős csökkenésével számolhatunk.

A munkaerőpiac két nagy törést szenvedett el a 2020-as Covid-sokk után: a ledolgozott órák száma mellett a termelékenység is jócskán visszaesett egy már akkor sem túl erős növekedési trendből. A termelékenység és a ledolgozott órák együttes csökkenése azt jelenti, hogy a tankönyvi egyensúlyi állapothoz képest extra munkaerőt tartanak fent a vállalatok. 

Az ING Bank saját kalkulációi szerint, a válság előtti munkaerőpiaci trendeket meghosszabbítva 4,3 millióval több munkavállaló dolgozik jelenleg, mint ami gazdaságilag racionálisnak tűnne. 

Csak emlékeztető gyanánt, alig 11 millió a munkanélküliek létszáma az eurózónában.

A lehetséges magyarázatot pedig a munkaerő-felhalmozás – vagy ahogy a szocializmusban hívták, a kapun belüli munkanélküliség – szolgáltatja. A vállalatok féltek elbocsátani a jól képzett alkalmazottakat, hiszen egy gyors fellendülés esetén versenyhátrányba kerülnének a meglévő munkaerőhiány miatt. Csakhogy épp ez a viselkedés járult hozzá ahhoz, hogy a munkaerőpiac túlfűtött maradjon. A saját farkába harapó kígyó esetét látjuk tehát. Persze nem csupán a vállalati szféra tette hozzá a helyzethez a magáét. 

A közszféra esetében az eurózóna foglalkoztatási mutatója 7 százalékkal magasabb, mint 2019 végén. A versenyszféra esetében 3 százalékos növekményről beszélhetünk.

A munkaerő-tartalékolás azonban költséges mutatvány, de az így felerősített munkaerőhiány egy olyan időszakban történt, amikor az inflációs környezet lehetőséget teremtett a vállalati profitok tetemes növelésére is. Így tudták a cégek azt a luxust megengedni maguknak, hogy elnyeljék a felhalmozott munkaerő többletköltségeit. Az infláció normalizálódásával és a gazdaság döcögésével a profitnövekedés ismét nyomás alá került. A vállalatok átlagos profitbővülése az eurózónában kevesebb mint 1 százalék, szemben a 2023 elején látott 10 százalék körüli értékkel. Így pedig egyre kevésbé fenntartható ez a luxus.

Pláne úgy, hogy a profitnövekedés közel nullára csökkent, de a bérigények továbbra is magasak, különösen Németországban és Hollandiában. Azonban a profitok gyors olvadása és különösen a német iparral kapcsolatos negatív hírek miatt felmerül a kérdés, hogy hogyan tovább. A szakszervezetek valószínűleg jobban aggódnak majd a lehetséges munkanélküliségi sokk miatt, pláne hogy a fizetések vásárlóereje lassan felzárkózik az inflációs sokk előtti szinthez. És persze Kína ipari versenytársként való felemelkedése és az eurózóna gyengülő versenyképessége is belép a szakszervezetek és a munkáltatók egyenletébe. Ennek eredményeként a bérnövekedés egyértelműen lassulhat a következő év során. Ugyanakkor még így is többeknél lehet menekülőút a csőd és/vagy a leépítés, bár ennek mértéke talán nem lesz drámai.

Eközben a kormányok is elkezdik szorosabbra húzni a költségvetési nadrágszíjat. Ez különböző sebességgel zajlik majd az euróövezetben, de 

összességében komoly nyomás alá kerül majd az állami szféra munkaerőpiaci szerepe. Vagyis, ha valahol, akkor itt lesz igazán látványos a leépítési hullám.

Mindez azt jelenti, hogy a jelenlegi euróövezeti munkaerőpiaci állapot nem az új norma. A munkanélküliség és a vállalati csődök hatása 2025-ben válik majd láthatóbbá, ami a munkanélküliségi ráta mérsékelt növekedését eredményezi. Hasonlóképpen, mivel a reálbér-növekedés visszatér a válság előtti szintekre, a bérdinamika érdemi lassulására lehet számítani 2025-ben. Mindezen változások persze a demográfiai kihívások miatti strukturális munkaerőhiány problémáját nem oldják meg, vagyis ettől még nem lazul számottevően a munkaerőpiac, talán inkább csak puhul.

A szerző további cikkei

Továbbiak

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.