BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Meglepő felmérés: több a tbc-s haláleset ott, ahol az IMF hitelezett

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) által nyújtott kölcsönökhöz fűzött szigorú feltételek is hibáztathatók azért, hogy a kelet-európai országokban és a szovjet utódállamokban megnőtt a tuberkulózisos halálozások száma - állítják a Cambridge és a Yale egyetem elemzői. Szerintük emiatt ezekben az országokban kevesebbet költöttek az egészségügyre.

Az IMF az utóbbi években a régió 21 országának nyújtott kölcsönöket, ezek fejében szigorú gazdasági célkitűzések teljesítését követelte. A kutatók azt állítják, e célkitűzések teljesítésére irányuló erőfeszítések aknázták alá a tuberkulózis leküzdésére irányuló küzdelmet, mert pénzeszközöket vont el a közegészségügytől - számol be a BBC.

A kutatók összehasonlították a tbc-ráta időpontját az IMF közbelépésének időpontjával, és szerintünk közvetlen összefüggés tapasztalható. Ez azt jelenti, hogy a 21 vizsgált országban legalább 16,6 százalékkal nőtt a tbc-s halálesetek száma. Az IMF-kölcsönök nélkül a ráta akár 10 százalékkal csökkent volna – vélik a két egyetem kutatói. Szerintük azokban az országokban, amelyek IMF-kölcsönöket fogadtak el, a kormányok kiadásai átlag 8 százalékkal csökkentek, s a lakosságra vetítve az orvosok száma is 7 százalékkal csökkent.

"Ha valóban fenntartható gazdasági növekedést akarunk megvalósítani, először azt kell biztosítani, hogy gondoskodjunk az emberek legalapvetőbb egészségi igényeiről" – fogalmazott David Stuckloer, a tanulmány egyik szerzője. Az IMF vitatja a tanulmány megállapításait.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.