BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Japán nem reménykedhet gyors felépülésben

Idén májusban folytatódott a japán export csökkenése, mert a tengerentúli fogyasztók kevesebb japán gépkocsit, elektronikai cikket és egyéb termékeket vásárolnak a távol-keleti szigetországtól.

A japán kivitel 40,9 százalékkal esett vissza az tavaly áprilisban feljegyzett adathoz képest, ami megkérdőjelezi annak a lehetőségét, hogy Japán hamar talpra állhat a recesszióból – írja a BBC.

Elemzők azonban rámutatnak arra, hogy az exportcsökkenés nagyrészt annak a következménye volt, hogy csökkent az import is, mert a japán fogyasztók a gyengülő gazdaságban kevesebbet költenek.

Az Egyesült Államokba irányuló japán kivitel 45,4 százalékkal esett vissza, ezen belül az oda irányuló japán autó- és autóalkatrész-kivitel 54,8 százalékkal. Kevés javulást mutatott a Kínába irányuló kivitel is. A Daiwa elemzője szerint az év további részében még gyengülhet az export, mivel az amerikai gazdaság felépülését tekintve még mindig nagy a bizonytalanság.

A korábban nyilvánosságra hozott adatok szerint a japán gazdaság a vártnál kevésbé gyorsan zsugorodott az év első három hónapjában, de a teljesítménycsökkenés így is rekord mértékű volt.  Az első negyedévben 3,8 százalékkal csökkent az ország GDP-je.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.