A javaslatok szerint mindenekelőtt a marhahús és a rizs fogyasztását kellene mérsékelni, mert ezek előállítása jár a legnagyobb légköri karbon-terheléssel.
A hatósági ajánlás a svédországi élelmiszer-fogyasztási irányzatokból indul ki, és megállapítja, hogy az utóbbi 10 év során ott átlagosan 10 kilogrammal – 65 kilogrammra – emelkedett az egy főre eső éves húsfogyasztás. A Világbank előrejelzése szerint a globális élelmiszer-felhasználás az évszázad közepéig átlagosan 50 százalékkal emelkedik, ezen belül azonban a hús iránti kereslet akár 85 százalékkal is megugorhat, főleg annak folytán, Kína és India átveszi a fejlett nyugati államok étkezési szokásait.
Az sem mindegy azonban, hogy milyen állat húsát fogyasztják, mert például egy kilogrammnyi marhahús előállítása – a tenyésztési és a feldolgozási fázisban együtt – 15-25 kilogrammnyi karbon vegyületnek a légkörbe juttatásával jár, ami tízszer annyi, mint a baromfihús esetében. A kérődző állatok által viszonylag nagyobb mennyiségben kibocsátott metángáz ráadásul mintegy 20-szor olyan erős üvegház-hatást vált ki, mint a széndioxid. Metánból emellett az elárasztott, mocsaras területeken folytatott rizstermelés során is nagy mennyiség jut a levegőbe.
A svéd élelmiszerhatósági ajánlás szerint ritkábban és esetenként kevesebb húst kellene fogyasztani, akkor is a következő sorrend szerint kellene a választékot összeállítani: baromfi, sertés, birka és szarvasmarha. A szerzők rámutatnak, hogy a fogyasztók kezében fontos döntés van, amikor a táplálkozási rendjüket és a bevásárlási listájukat összeállítják. Ha a gyakori húsfogyasztás helyett részben vegetáriánus készítményeket tesznek az asztalra, és előtérbe állítják a zöldség- és gyümölcsfogyasztást, akkor a környezet védelme mellet a saját egészségüknek is jó szolgálatokat tesznek – szól az ajánlás, amelyet a stockholmi hatóságok a többi EU-tagállam kormányának is elküldtek.
A svéd táplálkozási ajánlást kommentálva az EurActiv idézi az Európai Bizottság jelentését, amely szerint az élelmiszerek és az italok előállítása a globális erőforrás-felhasználás 23 százalékát, az üvegház hatású gázterhelés 18 százalékát és a savas anyag-kibocsátás 31 százalékát adja. Az anyag szintén a marhahús és a tejtermékek előállítását teszi az élre a mezőgazdasági eredetű környezeti terhelő tényezők listájában. Az uniós jelentés a káros kibocsátás visszafogásának fontos tényezőjeként említi az élelmiszerek forgalmában és felhasználásában tapasztalható, óriási pazarlás felszámolását.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.