BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kockázatok a költségvetésben

Számottevő kockázatok leselkednek a magyar konvergenciaprogram 2011–12-es deficitcéljaira – állapította meg a hazánk által január 29-én benyújtott dokumentum tegnap közzétett elemzésekor az Európai Bizottság.

Brüsszel szerint már az idén is alacsonyabbak lehetnek az államháztartási bevételek a tervezettnél, például a vagyonadó esetében. A kiadási oldalon viszont a vártnál nagyobb összegek megjelenése várható, például a Malév újraállamosítása miatt – illetve azért is, mert a közösségi közlekedés támogatásának csökkentését nem teljesen támasztják alá strukturális intézkedések. A konvergenciaprogram a nemrég bevezetett kincstárnoki rendszertől is további megtakarításokat vár, de a bizottság szerint ez nem biztosított, mivel nem állnak mellette konkrét lépések.
Az Európai Bizottság elismeri, hogy a GDP fél százalékának megfelelő költségvetési tartalékokat képzett a kormány, és ezek befagyaszthatók. A GDP 0,2 százaléka erejéig további kiadáscsökkentésre van lehetőség előre nem látható események bekövetkezte esetén. Ám 2011-ben és 2012-ben további negatív eltérések várhatók bevételi és kiadási oldalon is. A program ugyanis kissé derűlátóbb GDP-növekedési és lakossági fogyasztási előrejelzésen alapul, mint a bizottság prognózisa (a kormány jövőre 3,7 százalékos növekedést jelez előre, Brüsszel pedig csak 3,1 százalékosat vár). Emiatt viszont az államháztartási bevételek a tervezettnél kisebbek lehetnek – figyelmeztet az EB.
A 2011–2012-re tervezett kiadáscsökkentést még nem támasztják alá konkrét döntések – állapítja meg Brüsszel. Ráadásul a konvergenciaprogram nem veszi figyelembe a jegybank és az állami vállalatok veszteségét.
A bizottság mindemellett elismeri, hogy tavaly sikerült stabilizálni az államháztartást és Magyarország költségvetési egyenlege az azt megelőző évhez képest 2009-ben összességében stabil maradt. - Az EU kedvezően értékelte a konszolidációs lépéseket – fogalmaz tegnapi közleményében a pénzügyi tárca, igaz, hozzáteszik: a hiánypálya megvalósításához további szerkezeti átalakításra s egyéb lépésekre van szükség. Ezeket valóban nem részletezi a konvergenciaprogram, amely részben a korábbi időszakkal foglalkozik, és a következő évekre is meghatározza a fő irányokat. A részletek kitöltése azonban már a következő kormány feladata, ezt a jelenlegi kabinet nem kívánta átvállalni, és nem is lett volna indokolt, hogy átvállalja. VG

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.