BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A közszférában nem csökkenek jövőre a nettó bérek

22 milliárd forintot biztosít a jövő évi költségvetés arra, hogy a közszféra dolgozóinak nettó keresete ne csökkenjen - olvasható a gazdasági tárca közleményében.

A kormány elkötelezett abban, hogy a minimálbér emelése mellett a közszférában foglalkoztatottakat érintően olyan intézkedéseket hozzon, amelyekkel elérhető, hogy egyetlen munkavállaló nettó keresete se csökkenjen jövőre - szól a közlemény.
 
A közszférában az állami takarékosság jegyében nem lesz béremelés, az illetményalapok nem változnak. A kormány ezt kívánja ellensúlyozni azzal, hogy a társadalmi igazságosság alapján az alacsony és közepes keresetű, gyermekek utáni családi kedvezményre nem jogosult munkavállalók részére  rendszeres havi kompenzációt vezet be. Ennek hatására ebben a körben sem csökkennek a nettó keresetek.

A gyermekes munkavállalók esetében a nettó keresetnövekedés a családi kedvezmény bevezetésével többségében biztosított. Amennyiben a gyermekes munkavállaló olyan alacsony keresettel rendelkezik, hogy nem tudja kihasználni a családi kedvezmény nyújtotta előnyöket, akkor ő is jogosulttá válik a kompenzáció meghatározott részére.
 
A kormány a fenti intézkedéssekkel kívánja biztosítani azt, hogy 2011-ben az adórendszer átalakítása miatt a közszféra egyetlen munkavállalójának se csökkenjen  a rendszeres keresete - szögezi le a szaktárca közleménye.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.