BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A bankadó felé halad a világ

Elemzők szerint inkább politikai előnyöket remél a kormányzat a lépéstől

További 800 millió fonttal, összesen 2,5 milliárd fontra (800 milliárd forintra) emeli a pénzintézetek által ez évben befizetendő adót a brit kormányzat – jelentette be George Osborne pénzügyminiszter. A tavaly májusban hivatalba lépett konzervatív-liberális kormány már korábban bevezette bankadót, ám az eredeti tervek szerint 2011-ben még csak a mérlegfőösszeg 0,5 százalékát, azaz 1,7 milliárd fontot (540 milliárd forint) kellett volna ezen a címen befizetni a szigetország pénzügyi szektorának az államkasszába. A most kilátásba helyezett 0,75 százalékos adó eredetileg csak 2012-től lépett volna életbe. A hír hallatán a HSBC, a Barclays, a Royal Bank of Scotland (RBS) és a Lloyds, vagyis a legnagyobb brit bankok tegnap estére tanácskozást hívtak össze.

Nehéz megbecsülni, hogy egy ilyen lépésnek van-e hosszabb távú hatása a hitelezésre, megfelelő előrejelzést nem lehet adni a lehetséges hatásokról – nyilatkozta a Világgazdaságnak Barcza György. A K&H Bank vezető elemzője elmondta: Magyarországhoz hasonlóan Nagy-Britannia is nehéz költségvetési helyzettel, magas hiánnyal küzd, az ottani vezetés láthatólag minden eszközt megragad a bevételek növelésére. A brit kormány ezzel jó néhány más országot és az Európai Uniót is követi: ma ebbe az irányba, a bankadó felé halad a világ – tette hozzá Barcza.

További részletek a holnapi Világgazdaságban!

Világgazdaság Online-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.