Magyar gazdaság

Az MSZOSZ tiltakozik a megszorítások ellen - A kormány egyetért

A Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ) elutasítja azokat az indokolatlan megszorításokat, amelyek a munkavállalókat, vagy egy életen át dolgozó nyugdíjasokat érintik – olvasható a szakszervezet közleményében.

"Nem fogadjuk el, hogy külső nyomásra a kormány a bérből és fizetésből élőkkel fizetesse meg a gazdagok életszínvonalának további növelését. Ezért az új, igazságtalan adórendszer által okozott hiányt nem lehet a munkát keresőkkel, a rokkantnyugdíjasokkal, betegekkel vagy akár a vasutasokkal kifizettetni" – fogalmaz az érdekképviselet.

Mint OrbánViktor miniszterelnöknek írt nyílt levelükben fogalmaznak: a szakszervezetek készek minden olyan javaslatról tárgyalni, amely révén kevesebb adóforintból minőségi szolgáltatásokat kapnak a munka világa szereplői. Olyan javaslatokat várnak a kormánytól, amely munkalehetőséget ad és nem elvesz. Amelyik enged dolgozni, nem pedig hátráltat abban.

Úgy vélik, csak azok a reformok lehetnek sikeresek, amelyet támogatnak az állampolgárok és a gazdaság szereplői, és visszaadják a dolgozni akarók hitét. A kormány lépései eddig nem ezt mutatták. A kiszivárgott hírek alapján egy olyan megszorító csomag képe bontakozik ki, amely elveszi azok esélyét a munkához jutásra, akik átmenetileg munkanélkülivé váltak, akik betegségük miatt rövidebb időre eltávolodtak a munkaerőpiactól.

Meglátásuk szerint azok számára még borúsabb a jövő, akik egyik napról a másikra veszítik el a nyugdíjba vonulás lehetőségét, pedig munkájukkal évtizedeken keresztül az embereket, hazájukat szolgálták.

Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője hétfői közleményében az MSZOSZ véleményére reagálva hangsúlyozta, hogy a kormány egyetért a szakszervezetekkel, vagyis azzal, hogy megbukott a megszorítások politikája. "A Gyurcsány-korszak megszorításokra épülő gazdaságpolitikája rendkívül nehéz helyzetbe hozta Magyarországot, ezért a nemzeti ügyek kormányának növekedésre és munkahelyteremtésre épülő gazdaságpolitikájába a megszorítások nem férnek bele" - olvasható a közleményben.

A szóvivő kiemeli: tíz év alatt egymillió új, legális munkahelyet hoz létre a kormány, ennek érdekében már be is vezették a "minden idők legalacsonyabb kulcsával működő arányos adórendszert", visszaszorították a vállalatok bürokratikus ,és útjára indították az Új Széchenyi Tervet.

adórendszer nyílt levél megszorító csomag MSZOSZ nyugdíjas
Kapcsolódó cikkek