Júliusban 1121 vizsgálattal 1109 szezonális vendéglátóhelyet ellenőriztek a szakemberek, és a létesítmények 78 százalékánál, 869 helyszínen megfelelő, biztonságos körülményeket találtak – ismertette Bognár Lajos, a Vidékfejlesztési Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős helyettes államtitkára tegnapi budapesti sajtótájékoztatóján.
Közölte: a kiemelt nyári ellenőrzési akcióban – amelyet a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal rendelt el és a megyei kormányhivatalok élelmiszer-biztonsági és állat-egészségügyi igazgatóságai hajtanak végre – a szezonálisan működő vendéglátóhelyekre, a zöldségekre és gyümölcsökre, köztük a dinnyére különösen nagy figyelmet fordítanak az ellenőrök.
A mostani vizsgálatok során a szezonálisan működő vendéglátóhelyek 16 százalékánál, 172 létesítménynél kisebb, azonnal javítható hibákat tártak fel a szakemberek. Ezek között gyakoriak voltak a személyi higiénés hiányosságok, a jelölési hibák, valamint az élelmiszer-higiénés oktatás hiánya és a HACCP rendszerrel kapcsolatos dokumentációs hibák.
A vizsgált szezonális vendéglátóhelyek 6 százalékánál, 68 létesítménynél hatósági intézkedésre volt szükség. Itt a nem megfelelő tisztaság, tárolási problémák, a tisztító-fertőtlenítő szerek hiánya volt a leggyakoribb probléma. A szóban forgó vendéglátóhelyek közül a tevékenységet hét helyen kellett korlátozni, felfüggeszteni.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.