BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nem várhatóak átütő hírek IMF-hitel ügyben

A jövő héten meglehetősen sűrű lesz a makrogazdasági naptár mind Európában, mind pedig a tengerentúlon, de e mellett az európai válság fejleményei is a figyelem középpontjában maradhatnak – olvasható a CIB heti előrejelzésében.

Európában kedden közlik a második negyedéves GDP növekedési ütemek első becslését, amelyek azonban nem  sok jóval kecsegtetnek. Németországban a negyedik negyedév zsugorodását követően a piac újra –igaz minimális pozitív  növekedést vár, ez azonban közel sem elegendő  ahhoz, hogy a mély recesszióban lévő periféria visszaeső  gazdasági teljesítményét ellensúlyozza. Így az euró övezet  egészében is negatív GDP-növekedési ütem várható, vagyis  megvalósul a technikai recesszió.

A számok tovább élezhetik a növekedés-adósságleépítés körül kialakult vitát, régiónkban is megjelennek a növekedési adatok,  hazánkban az elemzők átlagosan 0,4 százalékos év/év alapú  csökkenésre számítanak a GDP-ben, és az elmúlt időszak  európai és hazai fejleményei alapján ma már egyre több  elemző az év egészére is recessziót prognosztizál.

Itthon e mellett végleges ipari termelési adatok és a legfrissebb  bérstatisztikák is napvilágot látnak, ezek piaci hatása azonban  mérsékelt maradhat.  Az IMF-tárgyalásokkal kapcsolatban átütő új hírek a jövő héten nem várhatóak, hiszen ameddig a jegybank törvény  módosítása nem fut át a parlamenten, nem lehet szó a  hivatalos szakasz kezdetéről. A piaci szereplők többsége továbbra is bízik abban, hogy még idén pont kerül az ügy végére, a halogató stratégia azonban egy extra kockázatot  jelent, ami a bizonytalan nemzetközi hangulatban  sérülékennyé teszi a forint eszközöket.   

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.