Egyelőre csak kis területről vannak pontos információk a több borvidéken már javában zajló szüretről, de ahogyan minden szüret tartogat meglepetéseket, most az látszik, hogy egyes fajtáknál eddig nem tapasztalt jelenségek vannak a szőlő érésében – mondta a VG-nek Légli Ottó, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) elnöke. A korai érésű szőlők szürete rendben lezajlott, a lékihozatal viszont gyengébb volt a szokásosnál.
A Balatonboglári borvidéken az ilyen fajták felvásárlási ára a tavalyi kilónkénti nettó 110 forintról fel is ment 140–165 közöttire.
A középérésű fajták nagyon előrehaladtak a fejlődésben, a pinot noir, pinot gris fajtáknál pedig általános meglepetésre nagyon magas a savtartalom. Ezek alapján az idei évjáratban nagyon sok múlik majd a borászok szakértelmén.
Több borvidékről is olyan információk érkeztek, amelyek szerint a szüretelt mennyiség elmarad az átlagostól.
A HNT a szüret előtt az aszályt tartotta a legnagyobb gondnak az idei terméssel kapcsolatban, amely nemcsak a homoki területeken, hanem a többi borvidéken is jelen volt – a Balaton környékén például nyár végén 100–150 milliméter csapadék hiányzott –, és valóban hatott is a termésmennyiségre.
Az aszály nemcsak az Alföldön, hanem szinte minden borvidéken éreztette hatását, de például Soltvadkert környékén az utolsó pillanatban érkezett egy eső, ami még mentett valamit a helyzeten. Az érés felgyorsulása itt is jellemző: alig szedték le a korai érésű Irsai Olivért, már kezdhették a később érő fajtákat.
Itt minden elkészült, mindent le lehet szedni, ami persze nem megy egyszerre, így félő, hogy lesznek túlérett, magas alkoholtartalmú tételek, ami nem szerencsés
– mondta Légli Ottó. Ezzel együtt a minőség eddig kiváló, a savak nem égtek el, a korai fajták nagyon jó képet mutatnak, frissek, gyümölcsösek, bár az is igaz, hogy például az Irsai lékihozatala 7-8 százalékkal alacsonyabb a szokásosnál. A termésmennyiség csökkenésének mértékéről ugyanakkor ő sem bocsátkozott becslésekbe, de a várható termést a gyenge-közepes kategóriába sorolta.
Az árak általában magasabbak a korábbi években jellemzőknél, bár nem mindenhol és minden fajtában, és egy-két cég most is próbálkozik az árak letörésével.
Emiatt egyébként Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium államtitkára közleményt adott ki, amelyben jelezte, hogy
a tisztességtelen gyakorlatot folytató felvásárlócégek ne számítsanak fejlesztési forrásokra.
A tárca azt is bejelentette, hogy az idén is ellenőrzik a mustfokot a borászati üzemekben, mert korábban több bejelentés érkezett, hogy a szüretelt szőlő tényleges és az átadáskor feljegyzett cukortartalma között eltérés van, ami hátrányosan érintheti a szőlőtermesztőt, mert így alacsonyabb árat kaphat a termékéért, és a borkészítéskor is visszaélésekre adhat lehetőséget.
Frittmann János, a HNT szakmaközi ügyekért felelős alelnöke elmondta, hogy a szüretet az Alföldön nem hátráltatja a kézi munkaerő hiánya, mert a terület körülbelül 90 százalékán már gépekkel szedik a szőlőt. Hozzátette ugyanakkor, hogy az alacsonyabb lékihozatal, a kevesebb, de jó minőségű termés miatt „ezek drága borok lesznek”, így ha az ágazat nem tud árat emelni, akkor nagy bajba kerül a hazai borászat.
A nyári készletfelmérés vegyes képet hozott, egyes szegmensekben nem volt jelentős a többlet, de a HoReCa-szektorba értékesítő, a vendéglátásban és borturizmusban érdekelt, magasabb minőségű bort készítő pincészeteknél a korábbi lezárások miatt nagy mennyiségű bor halmozódott fel – mondta a VG-nek Frittmann János, aki a Kunsági Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke is egyben. Mint kiemelte, a HNT ezért kért támogatást számukra – amire, 1,5 milliárd forintos keretösszegben októberben lehet pályázni –, illetve javasolt lepárlási támogatást, amelyet, szintén 1,5 milliárdos kerettel, már meg is hirdetett az agrártárca.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.