A magyarok kevesebb élelmiszert dobnak ki, mint az EU-s átlag – derül ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal pénteki közleményéből. Az Eurostat legfrissebb jelentése szerint ugyanis a termőföldtől a fogyasztók asztaláig egy év alatt csaknem 57 millió tonna, egy főre vetítve 127 kilogramm élelmiszer végzi hulladékként, amelynek 55 százaléka köthető a háztartásokhoz.
A Nébih szerint az uniós állampolgárok által fejenként és átlagosan kidobott 70 kilogramm étellel szemben egy átlagos magyar évente 66 kilogramm élelmiszer-hulladékot termel.
A közlemény ugyanakkor kiemeli, hogy Európában alapvetően csökkent az élelmiszerpazarlás.
A legtöbb élelmiszer-hulladékot továbbra is a háztartások termelik, azonban a korábbi fejenkénti 92 kilogramm helyett már csupán 70 kilogrammra tehető az évi mennyiség.
Az Eurostat által most közölt 2020-as adatok azért is különösen fontosak, mert ez a bázisa annak a globális célnak, amely 2030-ig a felére csökkentené a háztartásokban és a kereskedelemben keletkező élelmiszer-hulladékot.
A Magyarországra vonatkozó háztartási adatok forrása a Nébih Maradék nélkül programja, amely 2016 óta követi nyomon a lakosság élelmiszer-pazarlását. A hivatal munkatársai eddig három alkalommal mérték fel a hazai élelmiszerhulladék-helyzetet.
A legutóbbi felmérés rámutatott, hogy 2016 és 2021 között negyedével csökkent az élelmiszerpazarlás a magyar háztartásokban.
A legfrissebb felmérés – minden eddiginél több, mintegy félezer résztvevővel – jelenleg zajlik.
Tízezreket spórolhatna egy magyar család az élelmiszerpazarlás visszaszorításával |
Azon túl, hogy egy átlagos magyar család évente akár 50 ezer forintot spórolhatna a tudatos otthoni élelmiszer-gazdálkodással, a jelenlegi pazarlás súlyos környezeti problémákat is okoz a világban. |
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.