BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Visszakapják a bankok a Sberbank ügyfeleinek kártalanítására fordított összegeket

Az Országos Betétbiztosítási Alap elkezdi visszafizetni a hazai hitelintézeteknek azt a pénzt, amivel hozzájárultak a Sberbank betéteseinek kártalanításához – olvasható a Magyar Nemzeti Bank közleményében. A Magyarországon működő bankok tavaly májusig 73,5 milliárd forinttal járultak hozzá a károsult ügyfelek megsegítéséhez.

Az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) igazgatótanácsának hétfő délutáni döntése alapján a garanciaalap közel 29,5 milliárd forintot utal vissza az idén március végéig a hazai hitelintézeteknek az azok által a Sberbank Magyarország Zrt. betéteseinek kártalanítása kapcsán teljesített rendkívüli befizetéseiből.

20220304  Budapest Orosz Ukrán konfliktus következményeként bezárt és csődbement Sberbank fiókFotó: Kállai Márton KMSzabad Föld 20220304  Budapest 

Orosz Ukrán konfliktus következményeként bezárt és csődbement Sberbank fiók
Fotó: Kállai Márton KM
Szabad Föld
Fotó: Kállai Márton / Szabad Föld

A magyarországi bankok tavaly májusig mintegy 

73,5 milliárd forintot fizettek be azért, hogy az OBA maradéktalanul teljesíthesse kárkifizetési kötelezettségeit a Sberbank korábbi ügyfelei felé.

Az OBA ugyanakkor a Sberbanktól kapott térülésből már 2022-ben 44 milliárd forintot visszajuttatott a hitelintézeteknek azok rendkívüli befizetéseinek összegéből. A mostani döntés alapján így a hitelintézetek száz százalékban hozzájutnak a Sberbank-ügy kapcsán korábban vállalt rendkívüli anyagi tehervállalásukhoz.

Az OBA rekordidő alatt, 10 munkanapon belül teljesítette kifizetéseit az érintett lakossági és vállalati betéteseknek, 

141,6 milliárd forintot rendelkezésükre bocsátva. 

Ez volt az első alkalom, hogy a betétbiztosítónak ilyen nagy létszámú ügyfélkör számára kellett teljesítenie a jogszabály által előírt gyors kártalanítást, amit meg is tett.

Ötödére zuhant a Sberbank profitja a szankciók miatt

Jókora lyukat ütöttek a nemzetközi szankciók a legnagyobb orosz bank eredményén, az idén azonban visszatérhet a nyereségtermelés a háború előtti szintre. Az osztalékfizetés visszaállítását is fontolgatja a hitelező.

Jogszabály szerint az OBA vagyonának fokozatosan növekednie kell a bankok által nyilvántartott biztosított, 100 ezer eurót meg nem haladó betétek állományához viszonyítva, és 2024. július 3-ig el kell érnie annak 0,8 százalékát. A mostani visszafizetés semmilyen módon sem veszélyezteti ennek a célszintnek az elérését. 

A Sberbank végelszámolója, a Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nkft. (PSFN) 2023. március 10-ig 79,9 milliárd forintos kifizetést teljesített a biztosított Sberbank-betéteken felüli betétrészekkel kapcsolatos követelések ellentételezéseként magánszemély, mikro-, kis- és középvállalkozás betétesek számára. Ebben a körben további 2,6 milliárd forint vár kifizetésre.

Az egyéb betétesek számára a végelszámoló immár 134,8 milliárd forintot fizetett ki ugyanilyen címen, és még további 1,1 milliárd vár teljesítésre. Összességében az ügyfelek betétköveteléseinek 98 százalékát fizette meg a PSFN.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.