BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hatalmas lakomákat csapnak az európaiak karácsonykor – változatos a menüsor

A Google-lal már összenőtt a mindennapi munkánk, de arra kevésbé gondolnánk, hogy a rendszer, a böngésző is gondol az „emberi funkciókra”, szokásokra, az érzelmeinkre. A kattintások legfőbb számlálója érdekes statisztikát készített arról, melyek azok a receptek, amelyekre a legtöbben kerestek rá az Európai Unió országaiban karácsonykor.

Európa egyes részein a szárnyasok – mint a pulyka és csirke – a menők, másutt azonban inkább a disznóból vagy a halból készült ételeket preferálják karácsonykor. A Google gyűjtése azon alapszik, hányan használták keresésükben a „recept” szót. Nézzük sorban, mit esznek az európai nemzetek karácsonykor – foglalta össze az euronews.com.

Egyesült Királyság

A britek leginkább gesztenyével töltött szárnyast készítenek karácsonykor, de népszerű a malacsült is, roston sült zöldségekkel, kenyérrel és áfonyaszósszal. 

A,Decorated,Trey,Of,Roasted,Easter,Turkey,In,Oven,,Dressed
Több európai országban esznek pulykát az év legszebb ünnepén, elsősorban az Egyesült Királyságban.
Fotó: Shutterstock

Az étkezést általában a híres aszalt gyümölccsel és brandyvel ízesített karácsonyi puding, a náluk „egérpite” néven futó aprósütemény, a krémes sodóval tálalt „trifle” (vagyis borba áztatott piskóta pudinggal és tejszínnel), és csokoládés fatörzs zárja.

Franciaország

A franciák hagyományos karácsonyi vacsorájában a menüsor általában hagymalekváros libamájjal vagy osztrigával kezdődik, amihez pezsgőt isznak. Ezután jöhet a főétel, ami sokszor náluk is gesztenyével töltött szárnyas vagy kappan, végül csakúgy, mint brit szomszédaik, a sajt helyett vagy mellett ők is csokoládés süteménnyel, „csokoládés fatörzzsel” és pukkantós szaloncukorral zárják az étkezést. A belgáknál mindez annyiban más, hogy ott fehér hurkát vagy szárnyast adnak főételnek, és készítenek palacsintát, illetve kis-Jézus alakú brióst is.

Németország

A németek hagyományosan krumplisalátát esznek kolbásszal vagy libát sütnek, amit vörös káposztával tálalnak. Sokan készítenek sajtfondüt, vagy raclette-et is.

Christmas,Roast,Goose,With,Red,Cabbage,,Flat,Bread,In,An
Németországban gyakran sütnek libát, amit vörös káposztával tálalnak az ünnepi asztalra.
Fotó: Shutterstock

Olaszország

Szenteste az olaszok halat vagy tenger gyümölcseit esznek, nagyon népszerű a hétféle halból készített étel. Karácsony napján előételnek crostinit kínálnak, utána általában pulykát, szárnyast vagy malacsültet esznek, de van, ahol inkább borjút, ossobucót tálalnak, és természetesen elmaradhatatlan az olasz tészta is. 

A híres olasz kuglóf, a panettone az étkezés végén kerül sorra, hagyományosan olasz nugáttal és kávéval kísérve.

Spanyolország

A spanyolok karácsonyi asztala nagyon hasonló az olaszokéhoz: bár régiónként eltérő, hogy mi a főfogás, általában elmondható, hogy halat, rákot, sokan bárányt, pulykát fogyasztanak. A tradicionális desszertek viszont Spanyolország-szerte ugyanazok: nugát, marcipán vagy szárított gyümölcsökkel készült püspökkenyér mind-mind a spanyol konyhára gyakorolt arab hatást mutatják.

Magyarország

Nem mondunk újdonságot azzal, hogy Magyarországon is leginkább halat esznek szenteste, legyen az halászlé vagy rántott hal, német hatásra krumplisalátával. 

Kelem,Dolmasi,-,Stuffed,Cabbage,Leaves.cabbage,Dolma,popular,All,Year,Round
Magyarországon a halászlé és a töltött káposzta örök hagyomány karácsonykor.
Fotó: Shutterstock

Rá következő nap azonban már változatos, hogy ki mit főz: sokan a töltött káposztára esküsznek, mások inkább disznótorost esznek, van, aki pulykát készít. Elmaradhatatlan azonban a diós-mákos bejgli, a mézeskalács, és a zserbó.

Görögország

A görögöknél általában disznó és pulyka a karácsonyi asztal főfogása, régiónként eltérően készítve. Ezen kívül a hagyományos piték, a vasilopitta (gyömölcsös sütemény), a melomakarona, a kourampiedesz, a baklava, a kantaifi az, amit készítenek.

Mire keresnek rá leginkább az emberek, a hagyományos ételekre vagy valami másra? 

A Google adatai szerint korántsem a hagyományos ételek vezetnek. 

Spanyolország volt az, ahol a leginkább keresgéltek külföldi receptek után a karácsony előtti időszakban.

A legtöbben a franciák egyik halreceptjére voltak kíváncsiak, őket követték azok, akik a Wellington-bélszín elkészítési módjára kerestek rá, desszertként pedig mindannyian a tiramisura fogadtak. 

Raw,Fish,On,Market,Counter
Az interneten keresgetők közül a legtöbben a franciák egyik halreceptjére voltak kíváncsiak.
Fotó: Shutterstock

Luxemburg sütemények terén a németek csillag alakú fahéjas kekszére és Stollen-jére kerestek, főételnél pedig meglepő módon a magyar gulyásra és a mediterrán pitára. 

A németek maradnak a hagyományoknál, ha főételről van szó, a desszertek és italok terén azonban nyitottabbak: legtöbbször a holland tojáslikőr receptjére és a francia Creme brulee elkészítési módjára kerestek rá. 

A belgákat leginkább a tiramisu és a csokoládés mousse receptje érdekelte , főételként pedig az olaszok vadasreceptjére voltak kíváncsiak, a Spezzatino di Cinghiale-ra. A németekkel ellentétben a britek ragaszkodnak bevált desszertjeikhez, a főételeknél azonban esélyt adnak az újdonságoknak is: idén a legtöbben a vörös káposzta elkészítésére kerestek rá. Ezen kívül arra voltak a leginkább kíváncsiak, hogyan hasznosíthatják a karácsonyi pulyka maradékát.

A magyarok sem kísérleteznek szívesen idegen ízekkel karácsony előtt: első helyen sajtosrúd-recept, második lett a bejglitészta, harmadik a mézeskalács, negyedik a halászlé és ötödik a kókuszgolyó.

Az összes vizsgált ország közül Franciaország és Görögország volt az, ahol csak a hagyományos receptekre kerestek az emberek, legyen szó desszertről vagy főételről.

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.