BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hamarosan jön az MNB utolsó idei döntése – az inflációra is fény derül

Kedden tartja idei utolsó ülését a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa, amelyen a testület várhatóan újabb 75 bázisponttal vágja vissza az alapkamatot. A Világgazdaságnak nyilatkozó szakértő szerint a következő hónapokban maradhat a csökkentések üteme, majd tavasszal lassításra lehet számítani. A mostani ülés után a jegybank várhatóan közli a legfrissebb Inflációs jelentésének a GDP és az infláció alakulására vonatkozó fő számait is.

Idén utoljára ülésezik a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa, amely várható ezúttal sem változtat a kamatcsökkentések ütemén. A szeptemberi utolsó Inflációs jelentés óta folyamatosan mérséklődik az infláció. Ezzel párhuzamosan novemberben 11,5 százalékra mérséklődött az alapkamat, amivel a jegybank május óta már a hetedik egymást követő hónapban faragta le az irányadó rátát. A Világgazdaságnak nyilatkozó szakértő nem számít meglepetésre, az újabb vágással 10,75 százalékos alapkamaton zárhatja 2023-at a jegybank. 

20160323_1008_FDA
Fotó: Földi D. Attila / Mediaworks (archív)

Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője szerint a monetáris tanács nem fog gyorsítani kamatcsökkentések tempóján, újabb 75 bázispontos csökkentés várható. Egyrészt azért, mert az Európai Központi Bank legutóbbi döntésekor kifejezetten visszafogott volt, amikor jelezte, hogy a kamatcsökkentésekről egyelőre nem is tárgyalnak, másrészt a Fed jóval lazább hangvételű volt azzal, hogy belengette a jövő évi kamatvágásokat.  

A piac várakozása szerint az amerikai központi bank szerepét betöltő Fed 2024-ben háromszor csökkentheti az irányadó rátát. 

A magyar jegybank tempója ugyanakkor sokkal ütemesebb, emiatt a következő hónapokban egyre jobban megközelíti a dollár kamatszintjét. Így mire az Amerikai Egyesült Államokban márciusban elkezdik a lazítást, addigra lehet, hogy a magyar alapkamat már 8,5 százalékon lesz, tehát nagyon gyorsan fog csökkenni a kamatfelárunk. 

Németh Dávid ezért arra számít, hogy legkorábban áprilisban lassíthat a jegybank, így áprilisban–májusban 50 bázisponttal csökkentheti az alapkamatot, majd júniusban már csak 25 bázisponttal. Várakozása szerint 6-6,5 százalékon zárhatja a jövő évet az alapkamat.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.