Egy kutya etetése havonta átlagosan megközelítőleg 12 ezer forintba kerül hazánkban. Jelenleg tízből négy magyar tart kutyát otthon, a legtöbben közülük egy kutyáról gondoskodnak – derül ki a Cofidis reprezentatív kutatásából.

2020.07.18. KaposvárVadászkutya kiállítás Kaposváron.450 nevezés érkezett a hétvégi kaposvári vadászkutya kiállításra, ez százzal meghaladta a résztvevők tavalyi számát. Nyolcvan ebfajta vonult fel bírálók előtt hat körben, nemenként, korcsoportonként. Fotó: Lang Róbert 
Somogyi Hírlap
A kutya sok magyar ember legjobb barátja is.
Fotó: Lang Róbert / Somogyi Hírlap

A pénzintézet pénteki közleménye szerint egy átlagos magyar gazda legalább évi 190 ezer forintot költ a kutyájára.

Az állattartáshoz szükséges felszerelések, a higiéniai ellátás és az általános állatorvosi költségek az eledel mellett még nagyjából 47 ezer forintot emésztenek fel éves szinten. A hitelintézet 2018-as kutatásával összevetve kiderült, hogy a költségek mintegy 33 százalékkal emelkedtek öt év leforgása alatt.

Az anyagi ráfordítás mellett ugyanakkor sok örömünk is lehet négylábú barátainkban. A kutatás egy másik fontos megállapítása ugyanis az, hogy a kutyatartók kevesebbet szoronganak, kevésbé érzik magukat magányosnak, elégedettebbek a helyzetükkel, és jobbnak értékelik a mentális állapotukat, mint a kutyát nem tartó társaik.

Kutyatartás terén is lehet felzárkózni Bécshez – kezdhetjük az ebadóval

Kutyafelügyelők fogják járni Bécs utcáit januártól, hogy elősegítsék kutyások és nem kutyások békés egymás mellett élését. A kutyafelügyelők tanácsot adnak, ellenőrzik a szabályok betartását, és szükség esetén bírságolhatnak is – adta hírül Bécs városa.