BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

UniCredit: Közép- és Kelet-Európa a növekedés éllovas régiója Európában

Az UniCredit közgazdászai arra számítanak, hogy a közép- és kelet-európai gazdaságok 2024-ben és 2025-ben 3 százalék körüli növekedést érnek el, és hasonló növekedési ütemet várnak a nyugat-balkáni területen is – hangsúlyozta Dan Bucsa, az UniCredit Csoport vezető CEE (Közép- és Kelet-Európával foglalkozó) közgazdásza a Euromoney Bécsben tartott The Central and Eastern European Forumán. Az UniCredit Research a fórumon bemutatott, A meghatározó döntések éve című legfrissebb kiadványa szerint a lakossági fogyasztás valószínűleg a növekedés élére áll Kelet-Közép-Európában, amit a gyorsabb reálbér-növekedés, az alacsonyabb kamatlábak mellett az egyre növekvő hitelfelvétel és az ingatlanárak pozitív hatása is segít.

Az UniCredit közgazdászai arra számítanak, hogy a közép- és kelet-európai gazdaságok 2024-ben és 2025-ben 3 százalék körüli növekedést érnek el, és hasonló növekedési ütemet várnak a nyugat-balkáni területen is – hangsúlyozta Dan Bucsa, az UniCredit Csoport vezető CEE (Közép- és Kelet-Európával foglalkozó) közgazdásza a Euromoney Bécsben tartott The Central and Eastern European Forumán. A rendezvény idén 45 országból 1200 résztvevőt vonzott.

Daily Life In Milan
UniCredit bank in Milan, Italy on October 6, 2021.  (Photo by Beata Zawrzel/NurPhoto) (Photo by Beata Zawrzel / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Az UniCredit Bank közgazdászai arra számítanak, hogy a közép- és kelet-európai gazdaságok 2024-ben és 2025-ben 3 százalék körüli növekedést érnek el, és hasonló növekedési ütemet várnak a nyugat-balkáni területen is. Fotó: AFP

Az UniCredit Research legfrissebb, a fórumon bemutatott, „A meghatározó döntések éve” című kiadványa szerint 

A lakossági fogyasztás valószínűleg a növekedés élére áll Kelet-Közép-Európában, amit a gyorsabb reálbér-növekedés, az alacsonyabb kamatlábak mellett az egyre növekvő hitelfelvétel és az ingatlanárak pozitív hatása is segít.

A beruházás és az export várhatóan legkorábban 2024 második felétől járul hozzá a növekedéshez.

Alacsony költségvetési deficitek

A bank közgazdászai 2024–25-ben a GDP 3 százaléka alatti költségvetési hiányt várnak Bosznia-Hercegovinában, Bulgáriában, Horvátországban, Csehországban és Szerbiában. Véleményük szerint a költségvetési kiigazítást lassíthatja majd a sűrű választási menetrend. 

„Arra számítunk, hogy az uniót támogató pártok nyerik meg a legtöbb közép- és kelet-európai uniós képviselői helyet az Európai Parlamentben” – mondták az olasz tulajdonú bankcsoport közgazdászai.

Lengyelország pedig egy újjáéledt közép- és kelet-európai csoport élére áll, amely az európai gazdasági és politikai integráció elmélyítése mellett fog érvelni – emelték ki. Hozzáteszik, hogy a 2024–25-ös választások lesznek az utolsók, mielőtt a közép- és kelet-európai politikusok kénytelenek lesznek szembenézni a gazdasági és demográfiai kihívásokkal.

Ebben a makrogazdasági és geopolitikai forgatókönyvben Közép- és Kelet-Európa továbbra is a növekedés motorja marad az UniCredit számára is.

„A régió továbbra is stratégiai jelentőségű az UniCredit számára, és tervünk, hogy az erős helyi csapatokra és tudásra, valamint a globális szakértelemre támaszkodva gyorsított ütemben folytassuk a növekedést” – nyilatkozta Teodora Petkova, az UniCredit közép- és kelet-európai globális vezetője a fórumon.

Közép- és Kelet-Európa az UniCredit Csoport összes hitelének 33 százalékát, az összes betét 31 százalékát és a csoport nettó bevételeinek 30 százalékát adja a 2023-as háromnegyed évi pénzügyi eredmények alapján. „Minden tevékenységünk középpontjában az ügyfelek állnak, Ausztriában, Bosznia-Hercegovinában és Horvátországban az első helyen állunk a piacon, míg Bulgáriában a harmadik helyen” – fűzte hozzá Teodora Petkova. Ezzel az UniCredit a 2023-as háromnegyed évi adatok szerint a második legnagyobb bankcsoport a közép- és kelet-európai térségben az eszközállományt tekintve, amely 236 milliárd eurót tesz ki (beleértve az Alpha Bank Romániát is).

Fontos szerepet játszik a digitalizáció

Petkova erős emelkedő tendenciát lát a digitalizációban, amelyet az UniCredit folyamatos infokommunikációs beruházásokkal segít elő. A bankszakember bemutatta azokat az adatokat, amelyek szerint a régióban az ügyfelek mintegy 60 százaléka már aktív mobilhasználó a 2023 harmadik negyedévi adat szerint, szemben a 2022-es 53 százalékkal. A digitális értékesítés Közép-Európában éves szinten csaknem megduplázódott, Kelet-Európában az összes értékesítés 50 százalékára nőtt. A nemzetközi fizetési forgalom terén az UniCredit – folyamatosan növekvő tendenciával – a közép- és kelet-európai térségből származó tranzakciók már több mint 20 százalékát dolgozza fel; az egyéb fizetések több mint 95 százaléka digitális csatornákon keresztül zajlik.

Nemzetközi szerepvállalás

„Az UniCredit a nemzetközi vállalatok bankja, három jelentős nemzetközi ügyfél közül kettő a mi ügyfelünk” – emelte ki Teodora Petkova, és hangsúlyozta, hogy az UniCredit versenyelőnye a vállalati ügyfelek kiszolgálásában a csoport páneurópai elérhetőségéből ered. A vagyonkezelés, a biztosítás, a fizetési megoldások, a kereskedelemfinanszírozás és az ügyfélkockázat-kezelés terén a legjobbak közé tartozó termékeket értékesítünk, amelyek az integrált értékesítési csatornáinkon keresztül zökkenőmentesen kapcsolódnak össze – tette hozzá.

„A digitalizáció mellett az ESG-elvek melletti elkötelezettségünk a szolgáltatásaink másik kulcsfontosságú tényezője” – mondta Teodora Petkova. Az UniCredit bankcsoport 2023 első kilenc hónapjában Közép- és Kelet-Európában 2,3 milliárd euró zöldhitelt nyújtott és 1,1 milliárd eurós társadalmi hasznosságú hitelezést bonyolított le.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.