A Magyarországon piacvezető közétkeztető cég, a Hungast Csoport a szektorban keletkező élelmiszer-hulladék kérdésére kereste a választ, és Svédországban bukkant rá – derül ki a társaság csütörtöki sajtótájékoztatóján, amelyet stílszerűen egy iskolai menzán, a zuglói Német Imre Általános Iskolában tartottak meg.
A probléma nagyságát jelzi, hogy évente fejenként 50 kilogramm élelmiszer-hulladék keletkezik a közétkeztetésben, ezért is van szükség innovatív megoldásokra. A mintegy 5 ezer főt foglalkoztató vállalkozás már korábban is próbálkozott ilyenekkel, például a HAMM (Hazai Alapanyagok a Magyar Menzákon), a NYKM (Nyitott Kapuk a Menzán) vagy épp a Szupermenza programokon keresztül – ismertette Enyedi Csaba, a Hungast kommunikációs igazgatója.
Az olyan magyar cégekkel kötött stratégiai megállapodások pedig, mint például a Gyermelyi, a Detki keksz vagy az Univer, a magyar gazdaságot is segítik. A társaság régiós szinten kisebb vállalkozásokkal is együttműködik, ám sokak számára problémát okozhat a szigorú auditfeltételeknek való megfelelés, miután a gyermekétkeztetésben nem lehet hibázni.
A most bejelentett újdonság, a svédasztalos vagy más néven szabadszedéses tálalás valóban átalakítja a menzákat,
vagyis a gyerekek maguk dönthetik el, hogy miből és mennyit szednek, az elvárás csupán annyi, hogy az étkezés végén üres legyen a tányér. Ez az egy éve folyó, előbb 24, majd 40 intézményt érintő tesztelésen az élelmiszer-hulladék 40 százalékos csökkenéséhez vezetett. Páger Zsolt üzletfejlesztési igazgató azt is elárulta, hogy
a tesztüzem során mintegy 8,4 tonna élelmiszer kerülte el a kukát.
A tájékoztatón Dávid-Dobos Zsófia, a Hungast vezető dietetikusa azt is elmondta, hogy a három legkedveltebb étel
Az ő dolga egyébként nem könnyű, ugyanis egyre több a speciális diétás igény is, országszerte mintegy 6 ezer ilyen menüt kell tálalni, ebből 4 ezret valamilyen ételallergiából kifolyólag.
A sajtótájékoztatón megszólalt Lofti Begi DJ, producer is, aki leginkább azért érintett a témában, mert neki is vannak gyerekei, igaz, közülük még csak a legnagyobb érte el az iskolás kort. Mint mondta, nem annyira bírta a menzát, sőt, ki is kellett íratni a közétkeztetésből. A szabadszedéses megoldás után a zenész hitetlenkedve fogadta gyermeke beszámolóját, amely homlokegyenest ellentétes volt a tapasztalataival.
Végezetül megszólalt Lackó Gábor iskolaigazgató is, aki felidézte, hogy amikor 2023 februárjában megkeresték, kicsit hosszabb felkészülési időre számított, ám a program – Budapesten elsőként – alig két héttel később már el is indult.
A mostani bejelentés alapján pedig a következő tanévben újabb iskolák csatlakozhatnak a kezdeményezéshez, így a következő tanévben az eddigi kétszeresére, 24-25 ezerre nőhet a svédasztalos étkeztetésben részesülő diákok száma. Enyedi a Világgazdaságnak azt is elmondta, hogy mintegy 130 ezer iskolást szolgál ki a vállalkozás, tehát ezzel már közel ötödük szedhet magának. Kiderült az is, hogy a svédasztalos megoldással kínált adagok elsősorban a középiskolákat állítják kihívás elé.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.