A Magyar Nemzeti Bank kiadott egy ajánlást a kereskedelmi bankoknak, amely szerint szeptembertől napi átutalási limitet kellene bevezetniük az átutalásokra. Ennek célja, hogy az egyre szaporodó csalásokkal szemben megvédjék a lakosságot. Az utalási plafonnal megelőzhető, hogy a csalók az ügyfél összes pénzét leemeljék a bankszámlájáról. A terv szerint általános lenne a napi utalási limit, amelyet az ügyfelek esetileg átállíthatnak, ha nagyobb összeg utalására készülnek – írta meg a Bank360.

Close up of young woman sitting in a cafe and holding credit card and smart phone.
átutalás
Korlátozzák az átutalásokat a bankok, de nagyon hálás lesz érte / Fotó: Getty Images

Vannak olyan bankok, amelyek már reagáltak is az MNB ajánlására. Az Erste április első felében küldött levelet az ügyfeleinek arról, hogy a George alkalmazásban már be tudják állítani a napi utalási limitet – írta meg egy olvasó levele alapján a Kiszámoló. A pénzintézet kétféle limitbeállítást tett elérhetővé:

  • Állandó limit: az egy napon belül elutalható maximális pénzmennyiség.
  • Ideiglenes limit: egy meghatározott időszakra, legalább egy, de legfeljebb 12 órára beállított limit. Amikor a megadott idő lejár, akkor a George automatikusan visszaáll az állandó limitre.

Az Erste alapértelmezetten 50 millió forintos limitet állított be a napi átutalásokhoz állandó limitnek, az ügyfelek ezt módosíthatják tetszésük szerint.

Az Erste mellett az OTP sem várja meg a szeptembert az utalási limit bevezetésével. A magyar bank a hét elején értesítette az ügyfeleit, hogy a biztonságuk érdekében bevezetik a mobilbankban az utalási limitet. Május 8-tól az OTP ügyfelei az internet- és mobilbankon keresztül csak napi 1 millió forintig utalhatnak Ez az alapértelmezett beállítás, amit az ügyfelek később módosíthatnak vagy ideiglenesen felfüggeszthetnek.

Fontos, hogy az OTP korlátozása a saját számlák közötti utalást nem érinti, 

vagyis aki a saját értékpapírszámlájára szeretne például egymillió forintnál nagyobb összegben állampapírokat vagy más értékpapírt vásárolni, az nem szembesül a limittel

– írta meg a Bank360.

A legújabb internetes csalások: a disznóvágás és a háromszögelés

Kiadta az internetes csalásokról szóló friss jelentését a Visa, kiderült, hogy az átverések száma csökkent, viszont az ellopott pénz mennyisége egyre több. Ez azt jelenti, hogy a csalók fokozatosan belerázódnak ebbe az „iparágba”, és célzottan támadják az embereket. Az Egyesült Államokban leggyakoribb internetes csalásokat is összegyűjtötte a cég.

Az MNB ajánlása szerint 2024. szeptember 1-jétől az internetbankban, a mobilbankban és a bankkártyáknál legyenek beállítva automatikus limitek. Sőt az újonnan aktivált készpénzhelyettesítő fizetési szolgáltatásoknál 24 órán át még szigorúbb korlátozásokat is be kell vezetniük a bankoknak.

Az OTP Bank piacvezetőként átérzi a szerepével járó felelősséget, ezért mindig élen járt a biztonsági megoldások megvalósításában, természetesen meg kíván felelni minden felügyeleti ajánlásnak, elsődlegesen saját elhatározásából döntött a napi limit bevezetéséről

– mondta el a bank a Bank360-nak.

A többi banknál vegyes a gyakorlat 

A bankszámlák átutalási limitjeiben vannak az OTP-nél szigorúbb és lazább bankok is. Az UniCredit Banknál például az alapértelmezett tranzakciós limit forintbankszámlák esetén 200 ezer forint, a napi limit pedig 500 ezer forint a mobilapplikációban és az internetbanki rendszerben, valamint a telefonbanki csatornán egyaránt, ezt azonban lehet módosítani akár átmenti időre, akár hosszabb távra is.

Az MBH Bank egyáltalán nem használ ilyen limiteket, az ügyfelek maguk állíthatják be a korlátokat, ha akarnak ilyet. Nincs automatikusan beállított limit a K&H-nál sem.

A CIB Bank szeptember 1-jétől, az MNB-s ajánlás életbe lépésétől vezet be komplexebb tranzakciós limitkezelést az ügyfelek bankszámláin. Jelenleg egy általános limit van beállítva az elektronikus csatornákon, amelyet az ügyfél bármikor tetszőlegesen módosíthat lefelé. A maximális limitek felfelé nem módosíthatók. Szeptembertől a fogyasztói ügyfélszegmensben az új limitkezelési szabályok szerint a napi bankolási szokásokhoz igazodva alacsonyabb alaplimiteket vezetnek be.