Hazánk idén második alkalommal, egy kihívásokkal teli időszakban tölti be az Tanácsának soros elnökségét – jelentette ki Varga Mihály pénzügyminiszter, miután hivatalában fogadta Thomas Westphalt, az Európai Unió Tanácsának főigazgatóját. A Pénzügyminisztérium szakértői felkészültek az EU-elnökség egyik fontos feladatára, a 2025. évi uniós költségvetés elkészítésére.

EU-elnökség European Parliament
EU-elnökség: a magyar álláspont szerint az uniónak nagyobb felelősséget kell vállalnia Európa biztonságáért / Fotó: Michael Kappeler

A tárcavezető elmondta: 

Az unió folyamatosan veszít versenyképességéből a globális versenytársakkal szemben, a folyamat a járvány és a háború alatt felgyorsult.

A magyar EU-elnökség ezért nagy hangsúlyt fordít majd az európai versenyképességre, hogy érdemben csökkenjen az unió és versenytársai közötti növekedési és innovációs szakadék. 

A tárcavezető kijelentette: kiemelt figyelmet kívánnak szentelni a demográfiai problémáknak, amelyek alapjaiban határozhatják meg a kontinens jövőjét, a kedvezőtlen népesedési folyamatok megfordítása ma az egyik legnagyobb kihívás. A kormány ezért is elkötelezett a családok támogatásában: a magyar családtámogatási rendszer sikeres, az Európai Unióban a magyar családtámogatási arány a legmagasabb a GDP-hez képest – tette hozzá a pénzügyminiszter. Mint fogalmazott: 

a magyar álláspont szerint az uniónak nagyobb felelősséget kell vállalnia Európa biztonságáért, növelni kell a védelmi kiadásokat,

erősíteni kell a határvédelmet. A folyamatban lévő háborús konfliktusok mellett a migrációs nyomás is fokozatosan növekszik, amelyet nem menedzselni, hanem megállítani kell, és ennek terheiben növelni szükséges az uniós szerepvállalást. 

A felek egyeztettek a vámunió reformjáról is, a magyar elnökség alatt egy új uniós vámhatóság és vámadatközpont jöhet létre, amely az e-kereskedelem új kihívásaira adhat választ.

Az uniós elnökség alatt korábbi hírek szerint Magyarország szorosabbra fűzné a kapcsolatokat az Egyesült Arab Emírségekkel. Orbán Viktor miniszterelnök a soros magyar elnökségről korábban úgy nyilatkozott: van tapasztalatunk, hogyan kell a nemzeti álláspontunkat érvényesíteni úgy, hogy közben ne sérüljön az Európai Unió Tanácsa soros elnökeként betöltendő mediátori szerep.