BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Stressful,Accounting,At,Home:,Couple,Using,Laptop,Computer,,Sitting,On

Hamarosan forradalom jöhet az adóbevallásban

Napirendre vette az adóhivatal, hogy kivezeti az általános nyomtatványkitöltő rendszerét, az ÁNYK-t. A helyét a 2025-ig még fejlesztés alatt álló, egyelőre vegyes véleményeket keltő, de már használt eÁFA-rendszer veheti át. Ezzel forradalom jöhet az adóbevallásban.

Olyan ütemben halad az eÁFA fejlesztése és térhódítása, hogy már napirendre került a hagyományos nyomtatványkitöltő rendszer, az ÁNYK kivezetése – hangzott el a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) kiemelt szakmai partnere, a Kulcs-Soft kerekasztal-beszélgetésén. Forradalom közeleg tehát az adóbevallásban.

adóbevallás
Egyre kisebb szerepet játszik a papír az adóbevallásoknál / Fotó: Shutterstock

„Ahogy a személyi jövedelemadó-bevallásoknál átszoktunk az elektronikus ügyintézésre, úgy hódíthat a cégeknél is az eÁFA-bevallás” – mondta nemrég a Kulcs-Soft technológiai igazgatója, Hóbor Péter. Azóta még tovább haladt a folyamat, ugyanis 

számos új funkció bevezetésén van már túl a NAV eÁFA rendszere, 

melynek fejlesztése egészen 2025–ig el fog tartani. Ezáltal viszont a könyvelőszoftverekre e téren is egyre nagyobb szerep hárulhat, a hagyományos nyomtatványkitöltő rendszer, az ÁNYK kivezetése ugyanis már napirendre került.

Pótdíjmentes hibajavítás az általános forgalmi adó bevallásában

Varró György, a NAV osztályvezetője előrebocsátotta, hogy az eÁFA sikeresen indult el idén februárban, ám egyelőre még nem teljes a rendszer.

Idevág a Niveus Consulting Group ügyfélkörében végzett nem reprezentatív felmérésének az eredménye, amely szerint egyelőre nem mindenki lelkesedik az újdonságért.

Mindenesetre az eÁFA fejlesztése egészen 2025-ig el fog tartani, addig folyamatosan bővítik új funkciókkal. Mégpedig a következőkkel:

  • lehetőség lesz a rendszerben soron kívüli ÁFA-bevallást benyújtani,
  • a rendszer képes lesz kezelni a jogelőd-jogutód kapcsolatot is,
  • a hibajelzések köre is folyamatosan bővülni fog.

A szakértő hozzátette: az eÁFA máris számos hibát képes kiszűrni a beadást megelőzően, amelyek javítására – gépi interfészes benyújtás esetén kedvezményként – 15 nap áll az adózó rendelkezésére, ezen idő alatt pótdíjmentesen lehet módosítani az ÁFA-bevallást.

Már július 1-től bővül az eÁFÁ-ban elérhető funkciók köre, onnantól lesz lehetőség például a rendszerben önellenőrzést végezni

– folytatta Varró György, aki szerint a visszajelzések alapján eddig ez volt az egyik legnagyobb akadálya az eÁFÁ-ra való tömeges áttérésnek.

A NAV élen jár az adóbevallás digitalizációjában

Firkala Csaba, az EY adóügyekhez kapcsolódó szolgáltatások senior managere úgy vélte, a NAV élen jár az adónyilvántartási csatornák digitalizációban európai szinten. Ennek alapját főként az adja, hogy az online számlázási és egyéb elektronikus adatszolgáltatási kötelezettségeknek köszönhetően a NAV rengeteg adatot gyűjt össze, amelyeket egyfajta szolgáltatásként használ fel, például amikor elkészíti az adózok ÁFA-bevallás-tervezetét.

Close,Up,Of,Businessman,Or,Accountant,Hand,Holding,Pen,Working
Átalakulóban van az ÁFA-bevallás is / Fotó: Shutterstock

Rendkívül fontos adózóként a magas adatminőség, hiszen ha ez pontos, akkor az eÁFA használata is egyszerű folyamattá válik – hangsúlyozta Firkala Csaba. Megjegyezte: ahhoz, hogy az adózók ki tudják használni a NAV által kínált valamennyi funkciót, a könyvelőszoftverek fejlesztőinek is folyamatosan lépést kell tartaniuk a változásokkal.

Díjmentes próbaidőszak az eÁFÁ-ra 2024-ben

Pusztán Edina, a 2023-ban 2,85 milliárd forintos árbevételt elérő, részvényeseinek pedig összesen 1,1 milliárd forintot osztalékot fizető Kulcs-Soft üzleti elemzője kifejtette: 

a könyvelőszoftverből közvetlenül benyújtott ÁFA-bevallás szinte teljesen automatizálja a folyamatot, 

miközben a NAV ellenőrző rendszerének köszönhetően javul a beadott bevallások pontossága is.

A vállalat dedikált telefonos információs vonal felállításával, információs anyagokkal és oktatóvideóval segíti az eÁFÁ-ra átállást. Emellett a társaság az iparági digitalizáció előremozdítása érdekében díjmentes próbaidőszakot hirdet könyvelőszoftverének eÁFA moduljára egész 2024-ben.

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.