BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Group,Of,Flags,Of,The,European,Union,Waving,In,The

Európai felminősítést kapott két egészségipari magyar cég

Gratulált a nemzetgazdasági miniszter két magyar cég egészségipari innovációjához. A Richter Gedeon és a Biotalentum munkásságát kiemelt fontosságú, európai érdeket szolgáló projektnek minősítette az Európai Bizottság.

Kiemelt fontosságú, európai érdeket szolgáló projektnek minősítette az Európai Bizottság a Richter Gedeon Nyrt. és a Biotalentum Kft. egészségipari innovációit. A magyar sikerhez gratulált a nemzetgazdasági miniszter és fogadta Orbán Gábort, a Richter Gedeon Nyrt. vezérigazgatóját és dr. Dinnyés Andrást a Biotalentum Kft. vezérigazgatóját. 

európai
Orbán Gábor, a Richter Gedeon Nyrt. vezérigazgatója / Fotó: Móricz Sabján Simon

Az Európai Bizottság tájékoztatása szerint 

összesen hat tagállam 14 egészségipari projektje kapta meg az IPCEI-minősítést, köztük olyan európai óriáscégek, mint a francia Sanofi és Euroapi vagy a spanyol Sylentis. 

A Közös Európai Érdeket Képviselő Fontos Projektek (IPCEI) olyan nagy, nemzetközi együttműködésen alapuló iparfejlesztési kezdeményezések, melyek valamennyi európai uniós tagállam gazdaságára pozitív hatást gyakorolnak. A közös európai piac globális versenyképességi lemaradásainak, stratégiai kitettségeinek orvoslása a céljuk. 

Ehhez az egészségipari elit klubhoz csatlakozik most a két magyar cég is

– mondta nemzetgazdasági miniszter.

A Richter Gedeon Flow-Kilo-Lab nevű projektjének célja egy innovatív áramlásos kémiai technológiákat kidolgozó laboratórium kiépítése. 

A projekt a környezetvédelmi szempontok, a költség és a munkaerő-hatékonyság terén is kiemelkedő. 

Nagyfokú rezilienciát teremt a gyógyszerhatóanyag-gyártásban, hiszen a laboratóriumi eredmények könnyen és gyorsan átültethetőek egy méretnövelt gyártási technológiába – emelte ki Nagy Márton.

A Biotalentum Cardiabetter nevű projektjének fő célkitűzése, hogy a cukorbetegség és a szívelégtelenség terén forradalmian új regenerációs medicina megoldást juttasson el hatóságilag engedélyezett klinikai kezelési stádiumba. Ennek keretében a hazai őssejtalapú GMP-minőségű, léptéknövelt modernizált ATMP-gyártás beindítását tervezik pozitív „zöldítő” ipari termelési megoldásokkal. 

A projekt részét képezi az orvosi képalkotó gépgyártás fejlesztése a beültetett sejtek nyomon követésére, valamint a nemzetközi és hazai partnerek bevonásával a preklinikai és klinikai kísérleti fázisok befejezése, a hazai sejtterápiás orvoslás fejlesztése is. 

A miniszter hangsúlyozta: az egészségipar dinamikus fejlődése a magyar gazdaság növekedésének ösztönzésében is kulcsszerepet játszik és az ágazat kiemelt helyet foglal el a Magyarország Kormánya által közzétett Versenyképességi Stratégiában is. A Richter Gedeon Nyrt. és a Biotalentum Kft. innovatív projektjei, valamint a Nemzetgazdasági Minisztérium aktív szerepvállalása nyomán elnyert IPCEI-minősítés a versenyszféra és a kormányzat egymást erősítő együttműködésének sikerét igazolja. 

Az állam örömmel áll ilyen áttörő, modern technológián alapuló projektek mellé

– tette hozzá Nagy Márton. Magyarország 2020 óta, a kormányzati koordináció mellett aktívan részt vesz az IPCEI-folyamatban. Tavaly júniusban a mikroelektronika terén egy félvezetőipari kerámialapka projekt kapott lehetőséget, valamint év végén a felhőalapú infrastruktúra és szolgáltatások terén született meg az első két hazai IPCEI-minősítésű projekt. 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.