BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Van megoldás a támogatás nélküli épületek energetikai korszerűsítésére

Az alulról szerveződő közösségeken keresztül olcsóbban kivitelezhető egy ház energetikai korszerűsítése. Ezt a megoldást már számos európai példa is bizonyítja. Magyarországnak például 16 százalékkal kevesebb energiára lenne szüksége, ha az összes épület átesne a mélyfelújításon. Az otthonfelújítási támogatások csak 20-30 ezer családhoz jutnak el.

Magyarország éves energiafogyasztásának 16 százalékát tudná megtakarítani, ha az összes energetikailag elavult lakó- és középületet korszerűsítenék – írja a Másfélfok, kiemelve: Magyarországon az épületekre vonatkozó mutatószámok az unió legrosszabb értékei között szerepelnek. A szervezet szerint a hazai háztartások klímakorrigált fűtésigénye jelenleg 1,6-szerese az európai uniós átlagnak. 

megoldás
A magyar fűtésigény 1,6-szerese az európai uniós átlagnak / Fotó: Lantos Réka / Másfélfok

A Másfélfok rámutat, hogy az energetikai és felújítási tervet követően a megoldás az lenne, ha az összes épület átesne a mélyfelújításon: 

  • a nyílászárók cseréjén, 
  • a hőszigetelésen
  • és a fűtésrendszer modernizálásán.

A mélyfelújítás költsége 

egy átlagos családi ház esetében 11-12 millió forintba is kerülhet. 

A hamarosan elinduló állami támogatású otthonfelújítási program körülbelül 20-30 ezer háztartásra terjed ki. A programban június 3-tól lehet az energiahatékonyság javítására támogatást igényelni. 

A 6 millió forint vissza nem térítendő támogatás és kamatmentes hitel az életvitelszerűen lakott, egy- és többlakásos családi házak esetében vehető igénybe.

Magyarországon 100-130 ezer épület mélyfelújítására lenne szükség – írják, hozzátéve: nagy lehetőségek vannak a háztartásokból szerveződő lakossági, közösségi energia kezdeményezésekben. „Minden olyan alulról szerveződő, demokratikus alapokon nyugvó kezdeményezést közösségi energiának tekintenek, amely egy adott helyi közösség energiatermelési vagy -felhasználási célú együttműködésére irányul.” 

Megoldás: 100-130 ezer épület mélyfelújítására lenne szükség / Fotó: Lantos Réka / Másfélfok

Külföldön már működnek a közösségi megoldások

A közösségienergia-kezdeményezések egyik formáját képviselik az energiaszövetkezetek, amelyek szövetkezeti formában működő energiaszolgáltatók. Beágyazottságuk révén ösztönözhetik az energiatakarékosságot és a felújításokat. 

Sokrétűségük miatt pedig lehetővé tehetik a beruházásokkal járó feladatokat: szaktudás, bürokrácia, pénzügyek és felújítási munkák megosztását.

Az így kialakult jó kapcsolatok pedig megalapozhatnak egy későbbi együttműködést.

Itthon is elindultak apró kezdeményezések

A kispesti Wekerle-telepen például a műemlékvédelmi épületek miatt akadályoztatott volt az energetikai korszerűsítés. 

Miután a telep egyeztetett a hatóságokkal, 16 család beruházott egy hőkamerába. A kamerát bárki kikölcsönözheti a saját lakása adottságainak ellenőrzésére. A bérlésből befolyt összegen gallyaprítót és ablakszigetelő gépet vásároltak, amely a Wekerle-telep házainak energetikai korszerűsítését szolgálja. Az épületi szektor az EU teljes szén-dioxid-kibocsátásának 36 százalékáért, energiafelhasználásának pedig 40 százalékáért felelős. 

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.