BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Milliárdos fejlesztés a csornai cserépgyárban

Szinte pontosan 1,2 milliárd forintból fejlesztették a Wienerberger cégcsoport csornai cserépgyárát. Az üzemnek azt a területét automatizálták, amelybe a vállalat már nem vagy csak nagyon nehezen kapott (fizikai) munkaerőt – számolt be róla a Kisalföld.

Megnyitása óta a legnagyobb fejlesztésén esett át a csornai cserépgyár. A Wienerberger cégcsoport tulajdonában lévő üzem technológiája így világviszonylatban is kiemelkedő. Az új, korszerű berendezések és a hat robot „foglalkoztatása” jelentősen modernizálta a gyártási folyamatokat, növelte az üzem hatékonyságát, illetve a termékek minőségét. Az 1,2 milliárd forintból megvalósuló beruházás részeként teljes felújításon esett át a 120 méter hosszú, 1000 fokon üzemelő égetőkemence is – számolt be róla a Kisalföld.

Csak méretpontos, hibátlan cserepek kerülhetnek ki a gyárból, a minőség-ellenőrző rendszer a belső repedéseket is felismeri
Fotó: Cs. Kovács Attila / Mediaworks

A nagy múltú cég csornai egységében a korszerűsítést az is indokolta, hogy a feladatra, mely a modernizálás előtt kemény fizikai munka volt, nem igazán találtak embert. 

A munkatársaknak ugyanis naponta többtonnányi cserepet kellett megmozgatniuk, gyakran 55 fokos melegben. 

Próbáltak az ország más részeiből toborozni, illetve külföldről is, de nem jártak sikerrel. 

A robotizálás során a régi, gazdaságos technológiát kellett ötvözni a legmodernebb folyamatokkal. „Mintha ember csinálná kézzel, úgy oldották meg a kérdést” – hangsúlyozta Petrovszki Emil Mihály a gyár igazgatója. Nem mellesleg gyorsabb is lett a termelés, ami versenyelőnyt is jelent.

Szóltak a minőség-ellenőrzésről is – a hibás darabok ugyanis már a gyár területét sem hagyják el. A gyártási folyamat során két ponton is ellenőrzik a kész termékeket. Első lépésben három ipari és 3D-s kamerával, ultra érzékeny mikrofonokkal, valamint szervomotoros kalapáccsal vizsgálják meg az adott cseréptípus előre beállított paramétereit (szélesség, vastagság, szín stb.). A kalapács a cserép hangja alapján felismeri a belső repedéseket és azonnal lelöki a szalagról a hibás darabot.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.