Magyar gazdaság

Sorban tűnnek el az építőipari cégek

Mélyponton van a cégalapítások száma az építőiparban, miközben továbbra is 500 felett járt az első negyedév minden hónapjában a megszűnéseké – közölte az Opten, melynek legfrissebb adatai szerint márciusban már csak mintegy 65 ezer vállalkozást tartottak számon az ágazatban a negyedévvel korábbi több mint 66 ezer helyett.

Csaknem másfél évig, 17 hónapon át stabilan 66 ezer feletti vállalatot tartottak számon az ágazatban, de az Opten legfrissebb adatai szerint véget ért ez a korszak, és idén márciusban 65,8 ezerre csökkent az ágazati cégek száma. 

építőipar
Több mint félezer építőipari cég szűnik meg havonta / Fotó: Shutterstock

A társas vállalkozások számának csökkenése nem új jelenség a szektorban, az előző év áprilisától – az augusztust kivéve – folyamatosan tapasztalható. Ebben az időszakban több mint 800 vállalat szűnt meg, ami az ágazatban működő társas vállalkozások 1,3 százalékát teszi ki. A tendencia felerősödését jelzi, hogy a cégszámcsökkenés 60 százaléka az idén következett be, ami a március végén működő vállalkozások 0,75 százalékának felel meg. 

Az alapítások száma hagyományosan emelkedik az év első negyedévében, ami az építőipari szektor sajátossága. Azonban 

az elmúlt három évben az ágazat vonzereje folyamatosan csökkenő tendenciát mutat 

az újonnan alapított vállalkozások számát tekintve. Az idei év az elmúlt hat év során a leggyengébb negyedévnek bizonyult ebből a szempontból. 

Több mint félezer cég szűnik meg havonta

A cégtörlések száma szezonálisan rekordmagasságokat ért el, az elmúlt hat év legmagasabb szintjét produkálva. Idén még nem volt olyan hónap, amikor a megszűnések száma 500 alatti lett volna. A számok kiugróak, az elmúlt öt évben nem volt olyan hónap, amikor a jelenlegi értéket elérte volna a cégek megszűnésének száma.

Többségében felszámolás volt a megszűnés oka, ennek aránya márciusban már közelítette a 70 százalékot. 

Mindeközben az új felszámolási eljárások száma sem csökkent, idén havonta átlagosan több mint 800 új eljárást indítottak.

A felszámolási és kényszertörlési eljárások aránya 75–90 százalék között mozog, az utóbbiak könnyen átfordulhatnak felszámolási eljárásokba, ami ráirányítja a figyelmet a magasabb kockázatosságra ebben a szektorban

– mondta Alföldi Csaba, az Opten céginformációs szakértője.

A szektor minden második vállalkozásának, amelynek a felszámolást az idén indították el, már több mint egy éve törölték az adószámát. Minden negyedik cégnél 60 napon belül történt meg az adószámtörlés, vagy egyáltalán nem előzte meg semmilyen eljárás. 

A legveszélyeztetettebb cégek a három-öt évesek, kettőből egy vállalkozás ebből a körből került ki,

 és minden hetedik vállalkozás vagy fiatalabb három, vagy idősebbtíz évnél. 

építőipar
Havonta több mint 800 cég ellen indul felszámolási eljárás / Fotó: Shutterstock

 

Magas a cégfluktuáció

Az Opten – Cégfluktuációs Index (CFI – az adott időszak alatt törölt és alapított cégek számát viszonyítja az időszak elején rendben működőkhöz képest) márciusra vonatkozó értéke

az építőiparban országosan 19,21 százalék volt. 

Vármegyei szinten nézve 

  • a legmagasabb fluktuációt Budapest, Jász-Nagykun-Szolnok és Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye produkálta, 
  • míg a legalacsonyabb Opten-CFI-értéket Veszprém, Komárom-Esztergom és Csongrád-Csanád vármegye érte el.

 

 

Opten – Cégfluktuációs Index Alföldi Csaba eljárás ágazat vállalkozás
Kapcsolódó cikkek