BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Most pörög csúcsra a NAV zöldségesrazziája

Minimum a fél országban ellenőrzi az adóhivatal a szezonális árusítókat. A zöldségeseknek három fontos dologra kell koncentrálniuk.

Baranya, Győr-Moson-Sopron, Fejér, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Pest, Somogy, Zala – ezekben a vármegyékben és Budapesten egészen biztosan ellenőrzi a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a szezonális zöldség- és gyümölcsárusító vállalkozásokat. Röviden a zöldségeseket. Az érintetteknek – mondhatni, szokás szerint – három fontos dologra kell koncentrálniuk.

_LI_4041
zöldség
Most pörög csúcsra a NAV zöldségesrazziája / Fotó: LI

A NAV emberei egyrészt azt vizsgálják, hogy a zöldségesek minden alkalommal átadják-e a nyugtát, a számlát vevőiknek. Másrészt azt, hogy a vállalkozások szabályszerűen bejelentették-e alkalmazottaikat. Végül, hogy pénztárgépüket az előírásoknak megfelelően használják-e.

A zöldségesek számára a razzia nem lehet meglepő: a NAV a nyári időszakban minden évben menetrendszerűen megtartja országos akcióját. Az idei ellenőrzés-sorozat az egyes vármegyékben különböző időpontokban kezdődött, de több helyütt a hónap végén be is fejeződik. Legalábbis a hivatal internetes ellenőrzés-bejelentő felülete, az adótraffipax előrejelzése szerint. A NAV-osok ugyanis nemcsak ott vizsgálódnak, ahol az internetes oldalon azt előre közlik.

S mivel manapság szinte minden sarkon epret, málnát és cseresznyét kínálnak, gyanítható, hogy a NAV sem keres magának az ellenőrzéseihez feltétlenül más alanyokat.

Zöldség-gyümölcs: egyre kevesebbet pazarlunk

A hazai fogyasztók sokkal jobban odafigyelnek a megvásárolt termékek mennyiségére – derül ki az ötszáz szentesi termelőt tömörítő DélKerTÉSZ összefoglalójából. Eközben zöldség-gyümölcs vásárlásakor is tovább erősödött az a trend, hogy az akciók tudnak lényeges elmozdulást hozni a fogyasztásban.

 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.