BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Budapest, 2023. december 27.
A kiáradt Duna Budapesten, a Salkaházi Sára rakparton a Fővám térnél 2023. december 27-án. A csapadékos időjárás miatt a Dunán és mellékfolyóin árhullámok vonulnak le. Budapesten várhatóan december 28-án reggel tetőzik a Duna.
MTI/Kovács Tamás

Árhullám: Budapesten az alsó rakpartot elöntheti a Duna

A nagybajcsi tetőzést követően a vártnál ugyan lassabban, de apadásnak indult a Duna a szigetközi szakaszon. Budapesten szombaton délelőtt várható a tetőzés az alsó rakpart szintje körüli vízállással.

Már több mint 600 kilométer hosszan zajlik árvízi védekezés a magyarországi folyószakaszokon. A vízügyes szakemberek a Duna teljes hazai szakaszán figyelik az ár lassú és hosszú levonulását, hogy időben felismerjék a káros jelenségeket és beavatkozzanak, ha szükséges – számolt be lapunknak az Országos Vízügyi Főigazgatóság. 

árhullám
Az árhullám lassan halad át a hazai folyószakaszon / Fotó: Komka Péter

 

A vártnál lassabban indult el az apadás

A nagybajcsi tetőzést követően a vártnál ugyan lassabban, de apadásnak indult a Duna a szigetközi szakaszon. A hullámtérben a dús aljnövényzet továbbra is lassítja a víz átfolyását, hiszen az elöntött, növényzettel borított ártérről most lassabban jut vissza a víz a mederbe. Ennek hatására Budapesten szombaton délelőtt várható a tetőzés az alsó rakpart szintje körüli vízállással. 

Nagybajcson most, Budapesten szombaton tetőzik a Duna

Ezekben az órákban tetőzik a Duna Nagybajcsnál. Budapesten szombaton a kora reggeli órákban várható a tetőzés az alsó rakpart szintjét 10-20 centiméterrel meghaladó vízállással.

A Duna német és osztrák részvízgyűjtőin tegnap sem hullott számottevő eső. A legfrissebb előrejelzés vasárnaptól mutat újra csapadékosabb időjárást, azonban ez a jelenlegi árhullám levonulását jelentősen nem befolyásolja. A felső szakaszokon a német, az osztrák, illetve a szlovák mérések és előrejelzések továbbra is nagyon lassú apadást mutatnak. 

A ma reggeli adatok szerint a hazai szakaszon hosszan elnyúló tetőzésre és némileg alacsonyabb vízállásokra lehet számítani. 

Budapesten az alsó rakpart esik el

Budapesten szombaton napközben várható a tetőzés az alsó rakpart szintjét kissé meghaladó vízállással, míg máshol az elsőfokú szintet megközelítő tetőző vízállások várhatók. Nagyon lassú az apadás a Szigetköz területén és Győrnél is, tovább lassítva a víz útját a Duna alsóbb szakaszain, hiszen a szigetközi burjánzó növényzet az érkező vizet valamelyest felfogja, lassabban képes átereszteni, az ártérről újra a mederbe engedni. 

A Duna árhullámának tetőzése jelenleg Gönyű térségében jár, ahol továbbra is zajlik a védekezés az átvezényelt tiszai vízügyes kollégákkal karöltve. 

A megerősített vízügyi őrszolgálatot 317 dunai és tiszai vízügyes szakember közösen látja el a nap 24 órájában, 

hiszen az árhullám tartóssága miatt fokozott figyelmet kell fordítani az árvízvédelmi töltéseken esetlegesen előforduló jelenségek felderítésére.

Fontos a fokozott figyelem

Egy ilyen tartós árvíznél a gátak átnedvesedhetnek, ami a szilárdságuk csökkenéséhez vezethet, ezért rendkívül fontos a szakképzett vízügyes őrszolgálat jelenléte. A folyamatos szakszerű megfigyelés célja, hogy felismerjék, ha szükség van segítségre, a gátak megrősítésére, hogy azok megőrizzék ellenálló képességüket. A vízügy szakemberei továbbra is folytatják az árvízvédelmi munkálatokat valamennyi érintett szakaszon a Rábán, a Murán, a Dráván, a Tarnán és a Zagyván is.

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.